Zagreb

Potpisani ugovori: Zagreb: 15 novih autobusa sufinanciranih bespovratnim sredstvima EU

Piše: PolitikaPlus

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za nabavu petnaest gradskih autobusa potpisali su danas u ZET-u ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.

Sredstvima iz Fondova financirana je nabava 10 zglobnih i 5 klasičnih autobusa za potrebe javnog prijevoza na području grada Zagreba, a ukupna vrijednost projekta je 42, 5 milijuna kuna.

"Iznimno sam zadovoljan što danas Zagrebu dajemo bespovratna sredstva za nabavu novih autobusa jer upravo ovakvi projekti imaju direktan pozitivan učinak na svakodnevni život građana.“, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i dodao kako je ovo prva u nizu nabave autobusa koju će Ministarstvo financirati s ukupno 315 milijuna kuna bespovratnih sredstava. „Nakon Zagrepčana nove će autobuse dobiti i građani Splita, Zadra, Siska, Rijeke, Dubrovnika, Pule, Osijeka i Vinkovaca. To znači bolju uslugu javnog prijevoza, brža, udobnija i sigurnija putovanja za najmanje 1,6 milijuna hrvatskih građana.“

Pretpostavke za povlačenje EU sredstava stvorene su sklapanjem Ugovora o pružanju komunalne usluge i o nadoknadi dijela troškova prijevoza putnika u javnom prometu između Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, usklađenog  s odredbama Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća te Direktivama EU.“ – zaključio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izrazivši zadovoljstvom realizacijom razvojnih projekata Zagrebačkog holdinga.

Ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava, u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova Europske unije i Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, provelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U cjelokupnom će iznosu biti financirani svi tzv. prihvatljivi troškovi u iznosu nešto većem od 32 milijuna kuna. 85% sredstava potječe iz Kohezijskog fonda, a 15 % iz državnog proračuna. Preostale troškove podmirit će Zagrebački holding – podružnica ZET.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, zahvaljujući resornom Ministarstvu i Gradu Zagrebu na podršci, istaknula je kako se istovremeno s realizacijom ovog projekta, kojim je Zagrebački holding osigurao prva sredstva iz EU fondova za prometna područja, već pripremaju i drugi, čija se realizacija očekuje već sljedeće godine. „Intenzivno radimo na tome da prema sličnom modelu osiguramo i daljnje sufinanciranje obnove voznog parka, prometne i energetske mreže te modernizaciju sustava za nadzor i upravljanje prometom. Osim u prometnom sektoru, aplicirat ćemo i na natječaje u drugim područjima.“ – najavila je Stojić Deban. Do sada se nabava vozila javnog prijevoza i obnova infrastrukture financirala isključivo iz vlastitih izvora Holdinga ili proračunskih sredstava Grada Zagreba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zet, eu fondovi, autobusi