Energetika

LOŠE ODRAĐEN POSAO: Nakon gubitka spora Hrvatske protiv MOL-a, otkriveno da je za sve kriv Vladin vještak

Piše: PolitikaPlus

Nakon što je švicarski Savezni sud prije nekoliko dana odbio poništiti odluku Arbitražnog suda prema kojoj je Hrvatska u sporu protiv MOL-a izgubila po svim točkama, Večernji list saznaje da u dijelu koji se odnosi samo na upravljanje INA-om izravna je posljedica neprofesionalnog svjedočenja vještaka hrvatske strane i to piše u odluci suda.

Tako je Arbitražni sud komisije u Ženevi ocijenio je da se vještak Anthony Way u davanju ekspertize kojom je trebao poduprijeti hrvatsku tvrdnju da je MOL loše upravljao INA-om potpuno oslanjao na informacije koje mu je davao hrvatski konzultant Jasminko Umićević. Isto tako da ih nije neovisno potvrdio ni kritički obradio te je odbacio njegovo svjedočenje i ocijenio ga neuvjerljivim.

Hrvatska je, kako piše Večernji list, na spor pred UNCITRAL-om utrošila 12 milijuna dolara, a sad nakon gubitka mora platiti i troškove suprotne strane. Ukupni troškovi arbitraže iznose oko 215 milijuna kuna.

U središtu sudske rasprave bilo je svjedočenje vještakaAnthonyja Waya, izvršnog direktora konzalting-kompanije The Energy Contact sa sjedištem u Velikoj Britaniji, kojeg je angažirala Hrvatska.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vladin vještak, sud, ina -mol