Kultura

NOVA KNJIGA: Kritika i otpor: osnovne crte kritičke filozofije Herberta Marcusea

Knjiga, plod petogodišnjeg rada, na 268 stranica donosi opsežnu interpretaciju i kritički osvrt na filozofiju Herberta Marcusea.

Piše: PolitikaPlus

Upravo je iz tiska izašla znanstvena autorska knjiga dr. sc. Maroja Višića, redovitog kolumnista portala Politika plus. Knjigu naslova „Kritika i otpor: osnovne crte kritičke filozofije Herberta Marcusea“ izdala je ugledna nakladnička kuća Breza poznata po objavljivanju knjiga iz područja filozofije, političke teorije i teorije prava.

Knjiga, plod petogodišnjeg rada, na 268 stranica donosi opsežnu interpretaciju i kritički osvrt na filozofiju Herberta Marcusea. Knjiga je značajna i stoga što u hrvatskoj filozofiji i politologiji već duže vremena nije objavljena niti jedna znanstvena studija Marcuseove filozofije. Autor je pokazao nedvojbenu upućenost u samu problematiku, te poznavanje sve relevantne literature kao i upućenost u suvremene rasprave o misaonom nasljeđu Marcuseove filozofije, a koje se još uvijek živopisno vode u akademskoj zajednici SAD-a i Njemačke. Pored toga dr. sc. Maroje Višić pruža originalnu teorijsku poziciju unutar koje ova tema ima značaj i za suvremene filozofske i politološke rasprave. U tom smislu autorova knjiga je, nakon dugo godina, prva u Hrvatskoj koja erudicijski i kompetentno obrađuje ovu temu.

Osim znanstvenicima i studentima knjiga svoju publiku može pronaći i u široj javnosti. Posebno će biti interesantna svima onima koje zanima alternativna organizacija društva, kritika kapitalističkog načina proizvodnje, emancipacija, te ljudska prava i prava žena.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HERBERT MARCUSE, NOVO KNJIGA, Maroje Višić, FILOZOFIJA