Regija

BIH: Srpske vlasti u Drvaru Hrvatima ne dopuštaju izgradnju crkve i groblja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srpske vlasti u Drvaru Hrvatima katolicima godinama ne dopuštaju izgradnju crkve ali niti groblja zbog čega se njihovi mrtvi pokapaju u drugim općinama ili mjestima otkuda su na kraju rata 1995. godine doselili po čemu je ova općina vjerojatno morbidna iznimka u Europi.

"U Drvaru se uskraćuje jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na slobodu vjere – pravo ići u svoju vlastitu crkvu i pravo biti pokopan na svom vlastitom groblju. Nažalost, po ovome je Drvar rijedak i jedinstven slučaj, ne samo u državi BiH, nego možda i u cijeloj Europi", navodi se u priopćenju iz župe Drvara upućenom medijima. 

Pojašnjava se kako su privremene hrvatske vlasti nakon oslobađanja Drvara 1995. godine dodijelile lokaciju za groblje katolicima, no kasnije se utvrdilo kako se radi o privatnoj zemlji lokalnih Srba nakon čega je prije 15 godina zabranjen njihov ukop na lokaciji Trninić brijegu. 

U međuvremenu, Hrvatima katolicima se ne dopušta pokop njihovih pokojnika na gradskom Šobića groblju zajedno s pravoslavnim vjernicima. Ta zabrana je na snazi čak i unatoč činjenici da su se na tome groblju katolici pokapali u 19. i 20. stoljeću o čemu svjedoči više devastiranih i porušenih nadgrobnih spomenika. 

Tako je bilo sve do potpunog protjerivanja i likvidacije Hrvata katolika za vrijeme Drugog svjetskog rata i poslije njega kada je 1949. potpuno srušena i katolička crkva. 

Iz župe Drvar naveli su i kako katolički vjernici u Drvaru nemaju svoju vlastitu crkvu, nego da već 22 godine bogoslužje obavljaju u preuređenim prostorijama nekadašnjeg društvenog doma „Partizan“. Jednako toliko godina traju nastojanja drvarskih katolika, ali i političke opstrukcije općinskih vlasti, da se dobije komad zemlje na kojem bi se izgradila katolička župna crkva. 

Nedavno su drvarski župnik, a potom i banjolučki biskup Franjo Komarica, uputili dopis načelniku općine Drvar Goranu Broćeti i predsjedniku Vlade Hercebosanske županije Ivanu Joziću, u kojem ih mole da se očituju o dodjeli zemljišta za izgradnju katoličke crkve u Drvaru. 

Naime, početkom srpnja Općinsko vijeće Drvar donijelo je odluku kojom obvezuju načelnika općine da u roku 60 dana ponudi Župi Drvar tri prikladne lokacije za izgradnju katoličke crkve. 

"Budući da je od donošenja te odluke prošlo već četiri mjeseca, a ni općina ni županija se nisu oglasile po tom pitanju, katolici u Drvaru s pravom tvrde da se nastavljaju političke opstrukcije, te sumnjaju da su po tko zna koji put žrtvom političke trgovine SNSD-ovih općinskih vlasti u Drvaru i županijskih vlasti HDZ BIH u Livnu", navodi se u priopćenju iz Župe Drvara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

drvar, hrvati, groblja, crkva, bih