Zagreb

PETEK: Situacija s vodnim gospodarstvom u Zagrebu izrazito loša

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradski zastupnik Renato Petek (Klub zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske seljačke stranke i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) optužio je u utorak gradsku vlast za neodgovorno postupanje vodoopskrbnim sustavom u Zagrebu, upozorivši da je situacija po tom pitanju izrazito loša i da može ugroziti stanovništvo iz zdravstvenog, sigurnosnog, ali i financijskog aspekta.

"Već sada imamo razloga za zabrinutost. Situacija s vodnim gospodarstvom u Zagrebu je izrazito loša. Ono može ugroziti stanovništvo iz zdravstvenog, sigurnosnog, ali i financijskog aspekta", rekao je Petek na konferenciji za novinare.

Kao problem je istaknuo velike gubitke u vodoopskrbnom sustavu koji iznose čak 49 posto. Naveo je da prema izračunima koje je napravio sa stručnjacima ti gubitci godišnje iznose 250 milijuna kuna, što je 700.000 kuna dnevno.

Problem je, kaže Petek, u starosti i propusnosti vodoopskrbnog sustava. Prosjek starosti vodoopskrbnog sustava cijevi je 30 godina, a na nekim područjima cijevi su stare čak i stotinu godina i ne zadovoljavaju zdravstvene i sigurnosne kriterije.

Kazao je i da Grad trenutno nikome ne naplaćuje 250 milijuna kuna koliko godišnje troši na pripremu vode koja se gubi kroz poroznost vodoopskrbnog sustava, a u Saboru kreće prvo čitanje zakona koji je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo vezano za naplatu te vode.

"Kada zakon prođe, Ministarstvo će donijeti uredbu kojom će regulirati naplatu od Vodoopskrbe. Netko će morati platiti godišnje 250 milijuna kuna, a to će stupiti na snagu između ožujka i lipnja iduće godine. Ako gradske vlasti odluče to naplatiti građanima, računi za vodu poskupit će za oko 30 posto, a ako ne, to će biti naplaćeno iz poreza i prireza. Ta će naplata uslijediti i ona je neizbježna", kazao je.

Podsjetio je da se Holding prije deset godina s obveznicama zadužio na londonskoj burzi za 300 milijuna eura za rješavanje tog problema, a samo je, kaže, pet posto od tih sredstava potrošeno na popravak vododopsrbne mreže i plinovoda.

"Postupanje s vodoopskrbnim sustavom i gospodarstvom u Zagrebu je neodgovorno jer deset godina slušamo da će se problem početi rješavati, no konkretnih informacija o tome nemamo", naglasio je Petek.

Kao drugi problem naveo je nedostatan kapacitet vodospremnika koji, kaže, zadovoljavaju samo 39 posto dnevnih potreba grada, zbog čega dolazi do problema s tlakom. Upozorio je da je trenutno u prvoj zoni tlak između sedam i osam bara previsok te da je dovoljan tlak u cijevima 3,5 do 4 bara. Osim toga, dodao je, tlak varira i zbog toga imamo pucanja cijevi što rezultira problemima u prometu i ogromnim troškovima za popravak.

"Pola energije koju grad troši da bi doveo vodu u spremnike je 25 gigavat sati na godinu, što je iznos od 17 milijuna kuna. Radimo pritisak u cijevima koji nam nije potreban baš zbog poroznosti sustava, troši se golema energija, što je skoro 90.000 kuna dnevno", naglasio je Petek.

Vezano za vodocrpilišta, naveo je da ih Grad ima osam, a nekada ih je imao 21. Trenutno su, kaže, dostatna za potrebe grada, no postoji uvijek određen problem mogućih zagađenja, a tada, upozorio je, vode neće biti dovoljno.

Rešenje problema vidi u zamjeni svih dotrajalih cijevi te sanaciji i brizi prema preostalim vodocrpilištima. Smatra kako bi kompjuterizacija sustava praćenja i upravljanja vodoopskrbim sustavom mogla rezultirati brzim smanjenjem gubitka vode godišnje barem za deset posto, čime bi Grad uštedio 50 milijuna kuna na godinu.

Generalnim rješenjem ovog problema smatra realizaciju projekta Zagreb na Savi, koji bi omogućio direktnu kontrolu Save i drugačije planiranje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, GOSPODARSTVO, VODA, RENATO PETEK