Kultura

HRT: U subotu tristoto izdanje dokumentarne emisije Manjinski mozaik

Multikuturna emisija Hrvatske radiotelevizije Manjinski mozaik, zahvaljujući kratkoj formi, a ponajprije svojoj kvaliteti i zanimljivosti, uspjela je manjinske teme približiti i većinskomu hrvatskom pučanstvu.

Piše: PolitikaPlus

Multikulturna dokumentarna emisija Manjinski mozaik emitira se već sedam godina, a u petnaest se minuta u svakoj emisiji, po načelu jedna emisija – jedna manjina, govori o životu jedne od 22 nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Urednica je projekta Štefanija Blagaš, koja je ujedno pokrenula emisiju velike javne vrijednosti čije priče oslikavaju nacionalni identitet, povijest, kulturu, običaje, tradiciju, integriranost i povezanost s matičnom domovinom svake pojedine nacionalne manjine u našoj domovini. Autor je i urednik jubilarnoga tristotog izdanja Manjinskoga mozaika pod nazivom Foto – Ogi Mario Beganović. U njemu u subotu 11. studenoga na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 17.20 predstavlja bošnjačkoga fotografa iz Banja Luke sa zagrebačkom adresom Ognjena Karabegovića.


„Kažu da čovjek gleda, a fotograf vidi. Može to svojim fotografskim radovima potvrditi i banjolučki fotograf Ognjen Karabegović. Iako se fotografijom bavi od srednjoškolskih dana, ozbiljno se njom počeo baviti prije desetak godina dolaskom u Fotoklub Zagreb u kojemu je izgradio status jednoga od važnijih autora srednje generacije. Širokoga je kruga djelovanja, od dokumentarne i urbane fotografije, preko krajolika i portreta do apstrakcije“, navodi autor i urednik jubilarnoga Manjinskog mozaika Mario Beganović.


Ognjen Karabegović ipak najviše uživa u uličnoj fotografiji. „Život se događa tu oko nas, na ulici, a ja ga sa svakom novom fotografijom iznova proživljavam“, potvrđuje Banjolučanin Ognjen Karabegović kojega će gledatelji Hrvatske radiotelevizije upoznati ove subote.


Multikuturna emisija Hrvatske radiotelevizije Manjinski mozaik, zahvaljujući kratkoj formi, a ponajprije svojoj kvaliteti i zanimljivosti, uspjela je manjinske teme približiti i većinskomu hrvatskom pučanstvu. Potvrđuju to mnogobrojne reakcije gledatelja. „To zapravo i jest cilj projekta – pridonijeti boljemu razumijevanju naše multikulturne stvarnosti te istaknuti da su nacionalne manjine dio naše povijesti i naše kulture te da su dale znatan doprinos i u obrani i u svekolikome razvitku Republike Hrvatske“, ističe urednica i idejna začetnica emisije Štefanija Blagaš.


Manjinski mozaik u cijelosti se emitira na manjinskim jezicima s prijevodom na hrvatski. U proizvodnji emisije surađuju i pripadnici nacionalnih manjina kao stručni suradnici za određeni manjinski jezik te tako emisija ispunjava europske standarde i zakonske obveze o pravima nacionalnih manjina.


“Popis stanovništva iz 2011. godine svjedoči da je u Republici Hrvatskoj ukupno 328 738 pripadnika nacionalnih manjina. Najbrojniji su Srbi (po popisu ih je 186 633), a najmalobrojniji Vlasi (samo ih je 29). Poštivanje manjinskih prava i stupanj njihove integriranosti u društvo mjerila su civilizacijske razine svake države, pa i Hrvatske. Zato je iznimno važno da se nacionalne manjine u Hrvatskoj ne osjećaju manjinski te svi zajedno trebamo neprestano raditi na tome da se što bolje i kvalitetnije uklope u društvo“, naglašava Štefanija Blagaš.


Emisija Manjinski mozaik ostvaruje se u sklopu HRT-ova Produkcijskoga odjela Obrazovanje i znanost te Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo. U jubilarnome tristotom izdanju multikulturna dokumentarna emisija Hrvatske radiotelevizije Manjinski mozaik donosi priču Foto – Ogi koju je snimio Damjan Petrović. Urednica je projekta Štefanija Blagaš te je stalni izvjestitelj, a od ove godine i urednik emisije Mario Beganović. U proizvodnji Manjinskoga mozaika sudjeluju i kolege reporteri iz regionalnih centara Hrvatske radiotelevizije: Melita Homa, Ivana Bilen, Branko Dobrota, Gordana Lovrečić, Paula Poljak Morandini, Božo Vodopija i Lenka Lalić. Izvršni je producent Miroslav Rezić, realizatorica Martina Miljković, koordinatorica produkcije Slavica Flanak, a glazbeni urednik Emilio Kutleša.


Manjinski mozaik osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u subotu 11. studenoga s početkom u 17.20 možete pratiti i putem mobilnih uređaja,  tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Manjinski mozaik, TELEVIZIJA, HRT, MANJINE