Zagreb

"Tko se ne bi cijepio protiv raka": Cjepivo protiv HPV-a smanjuje broj oboljelih od raka vrata maternice

Piše: Ivana Vranješ

Rak vrata  maternice drugi je najčešći rak u žena te treći uzrok smrtnosti od raka  u žena. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko pola milijuna novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 300 tisuća žena umre  od te  bolesti. U Hrvatskoj godišnje od raka  vrata maternice  obolijeva oko 370 žena , a svake godine od karcinoma vrata maternice umire njih više od 100.

Protiv infekcije HPV-om,  koja je nužan preduvjet za razvoj raka vrata maternice, postoji   učinkovito cjepivo koje je danas besplatno i nalazi se redovitom godišnjem programu cijepljenja za djevojčice i dječake osmih razreda osnovne škole.

Program cijepljenja protiv raka vrata maternice i HPV-a  prije 10 godina pokrenuo je  Grad Zagreb, a provodi se  zahvaljujući Gradskom uredu za  zdravstvo, Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport,  Povjerenstvu za prevenciju infekcije HPV-om i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „ dr Andrija Štampar“.  Provedba 10-godišnjeg programa  cijepljenja obilježena je panel raspravom „ Tko se ne bi cijepio protiv raka“ i konferencijom za novinare

„ Prema našim podacima, do sada je u Gradu Zagrebu, ukupno cijepljeno 4  453 osoba, od toga 4 022 djevojčice i 431 dječak“, rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno  zdravstvo „ dr Andrija štampar“. Naglasila je kako u  protekloj školskoj godini bilo je omogućeno cijepljenje i catch-up generacijama, uključujući djevojčice i dječake starije od devet godina. Ipak odaziv za ovo cijepljenje je i dalje na niskoj razini te se napori ulažu u kontinuiranu prevenciju i edukaciju građana, prvenstveno roditelja i tinejdžera, a kako bi se povećao obuhvat cijepljenja i smanjio postotak smrtnosti i oboljenja

„Najveći problem koji se pojavljuje u uspješnom savladavanju  bolesti je strah od nuspojava cjepiva. No postojeća cjepiva pokazala su se sigurnima i učinkovitima u sprječavanju infekcije HPV  virusom, odnosno dizajnirana su da spriječe prvobitnu  infekciju HPV-om“, rekla je Šikić.  Poručila je da  prevencija, cijepljenje, redoviti ginekološki pregledi te rano otkrivanje, provjereni su znanstveno utemeljeni i uspješni načini borbe protiv raka.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Mirela  Šentija Knežević je  rekla kako je  Grad Zagreb od 2007     do 2015 godine  osigurao sredstva za cijepljenje  u ukupnom  iznosu od oko milijun kuna, a 2015  cijepljenje je uvršteno u nacionalni program cijepljenja zahvaljujući    Gradu Zagrebu

Naglasila je da je  Grad Zagreb i ove godine osigurao sredstva i provodi edukaciju roditelja o prednostima cijepljenja.

„ U Gradu Zagrebu smo ostvarili cilj desetogodišnjeg programa, a to je da je cijepljenje uvedeno na nacionalnoj razini, besplatno za djevojčice i dječake. Hrvatska je danas osigurala i devetnovalentno cjepivo za dječake i djevojčice koje pokriva više tipova HPV virusa“, izjavila je Mirela Šentija Knežević.

 Potpredsjednica  Gradske skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić Rukavina rekla je kako je bilo puno  prijepora u provođenju programa cijepljenja, ali niti jedan prijepor nije bio znanstveno utemeljen.

 „U 10 godina vidljiv je napredak. Ne možemo biti potpuno zadovoljni, bez obzira što su mnogi  uložili trud da se uvjeri  populacija koliko je važna prevencija  usprkos dostignućima  u liječenju raka. Ipak prevencija ima prednost  pred svim ostalim metodama“, zaključila je Ana Stavljenić Rukavina

 Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić je naglasila kako će Grad Zagreb  i ubuduće nastaviti provoditi javno-zdravstvene aktivnosti vezane uz  cijepljenje protiv infekcija uzrokovanih HPV  virusom i drugih spolno prenosivih  bolesti, a sve u cilju postizanja što veće procijepljenosti kako bi se  postiglo unaprjeđenje spolnog zdravlja mladih. Poručila je da je prevencija spolno prenosivih infekcija najvažnija mjera koja može doprinijeti očuvanju dobne strukture stanovništva i ciljane demografske obnove.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijepljenje, CJEPIVO, HPV