Hrvatska

AMERIČKA VELEPOSLANICA JULIETA VALLS NOYES: Dodatno ojačati suradnju na području vladavine prava i provedbe zakona

Valls Noyes provodi zadnji tjedan u Hrvatskoj kao veleposlanica SAD-a te se oprašta s ministrima i ministarstvima koja su 'vrlo važna' za Sjedinjene Države.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska i SAD održavaju vrlo snažne odnose na području sigurnost te osim suradnje na vojnom području ništa manje ne surađuju i na području vladavine prava i provedbe zakona, kazala je u ponedjeljak američka veleposlanica na odlasku Julieta Valls Noyes nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, poručivši da tu suradnju valja dodatno "produbiti i osnažiti".

Valls Noyes provodi zadnji tjedan u Hrvatskoj kao veleposlanica SAD-a te se oprašta s ministrima i ministarstvima koja su "vrlo važna" za Sjedinjene Države.

"Imamo vrlo snažne odnose na području sigurnosti s Hrvatskom koja je naš strateški partner, naš partner u NATO savezu. Puno toga radimo zajedno na vojnom području, no manje je poznato da imamo iznimno snažnu suradnju na području provedbe zakona i vladavine prava", kazala je veposlanica.

Podsjetila je da američka strana surađuje s hrvatskim ministarstvom pravosuđa, uspostavljena je suradnja s FBI-om, provodi se zajednička obuka te veliki broj aktivnosti povezanih s borbom protiv terorizma i kibernetičke sigurnosti, a u Zagrebu se nalazi i regionalni ataše američke Agencije za suzbijanje droge (DEA).

"Surađujemo i na velikom broju ostalih pitanja i specifičnih istraga", kazala je Valls Noyes.

Zagrebački ured DEA-e je službeno otvoren 4. rujna 2016. godine i jedan je od petnaest ureda DEA-e u Europi.
 
Valls Noyes je kazala da je s Božinovićem razgovarala o tome kako dodatno produbiti i osnažiti suradnju između dvije zemlje, još više poboljšati suradnju koju već imamo na području sigurnosti i vojnom području, ali i energetike, poput LNG terminala te ostalih ključnih područja od interesa za Hrvatsku i SAD.

Božinović je kazao da je u odnosima dviju strana "jasna intencija američke i hrvatske strane da ove strateške odnose koje imamo ne samo održavamo već i unaprijeđujemo u svim područjima naše suradnje".

Što se tiče MUP-a, dodao je Božinović, ovo je drugi sastanak u kratko vrijeme unutar koje su dvije strane uspjele stvoriti okvir konkretnih aktivnosti na kojima će raditi u vremenu koje dolazi.

"Drago mi je da su naši američki partneri prepoznali našu namjeru da izgrađujemo i unaprijeđujemo kapacitete ministarstva unutarnjih poslova, prije svega na području borbe protiv terorizma te kibernetičke sigurnosti gdje SAD ima velike mogućnosti i dobru volju s nama podijeliti svoja znanja, vještine i iskustvo", rekao je Božinović.

Prema njegovim riječima, MUP intenzivno radi na tome da se međunarodna suradnja podigne na puno višu razinu nego što je sada, ali ne samo unutar EU-a.

"Okvir EU-a nije dostatan da bi se bilo koja država borila protiv suvremenih sigurnosnih izazova. Nama treba i šira suradnja, a pogotovo smo zadovoljni što na toj široj suradnji možemo raditi s onim državama koje su naši strateški partneri, poput SAD-a", istaknuo je ministar.

Božinović je potvrdio da se na sastanku razgovaralo o suradnji na preventivnom i proaktivnoom djelovanju policije te podsjetio da je u MUP-u organizirana velika međunarodna-znanstvena konferencija "Big Data" - Veliki skupovi podataka u provedbi zakona: od reaktivnog do proaktivnog.

Radi se, pojasnio je, o specifičnoj ulozi policije koja će se, koristeći moderne tehnologije, jače angažirati u otkrivanju one tame strane kriminala i postupno sve više prelaziti iz reaktivnog u proaktivno djelovanje.

To znači da se ne čeka prijava kaznenog djela ili nekog događaja nego se analitičkim metodama predviđa i prevenira kriminalitet i potencijalno opasna društvena ponašanja te se u ranoj fazi detektiraju terorističke prijetnje.

"Tu naši američki partneri imaju daleko najveća iskustva", kazao je Božinović i najavio da će Hrvatska i SAD nastaviti zajedno raditi na edukaciji ljudi i na razmjeni najboljih praksi u suočavanju s novim izazovima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAD, AMERIKA, MUP, VLADA, Davor Božinović, JULIETA VALLS NOYES