Mojbiz

Priznanja domaćim tvrtkama: Dodijeljena Zlatna kuna 2017.

Piše: Ivana Vranješ

Hrvatska gospodarska komora  sinoć je je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u  Zagrebu  po 21 put dodijelila prestižne nagrade „ Zlatna kuna“ najboljim gospodarstvenicima  za poslovne rezultate  u protekloj godini . Uz  brojne poduzetnike i gospodarstvenike  svečanosti su prisustvovali  saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenkopvić, predsjednica Republike Kolinda Grabar  Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora   Gordan Jandroković, ministrica regionalnog razvoja i fondova  Europske unije Gabrijela Žalac,   ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 Nagradu Zlatna kuna u kategoriji  velika trgovačka društva dobila je jedna od vodećih turističkih  kompanija u Hrvatskoj Maistra d.d, u kategoriji  srednja trgovačka društva nagradu  je dobila agencija usmjerena na dizajn i razvoj digitalnih  proizvoda s uredima  u Hrvatskoj i New  Yorku Pet minuta  doo, u kategoriji  mala trgovačka društva nagradu  dobila je reklamna agencija  Bruketa& Žinić& Grey. Nagradu u kategoriji najuspješnije banke dobila je Privredna banka Zagreb, nagradu u kategoriji društva za osiguranje je dobio Wiener Osiguranje Vienna Insurance Group dd. Zlatnu kunu za  inovaciju dobila je tvrtka Altpro doo koja se bavi razvojem i proizvodnjom elektroničke visokotehnološke signalno -sigurnosne opreme za željeznicu. Zlatnu kunu za post startup dobila je tehnološka tvrka  Axilis doo a glavni njezin fokus je razvoj visokokvalitetnih web i mobilnih  softverskih rješenja za klijente te razvoj inovativnih produkata za vlastite potrebe. Dodijeljena je i Zlatna kuna za životno djelo obrtniku Stjepanu Šafranu, te priznanje za promicanje gospodarstva  tvrtki Rimac automobili doo.

 Predsjednik Hrvatske  gospodarske komore  Luka Burilović je rekao kako je Vlada pokrenula reforme uvažavajući glas gospodarstva,  rast je BDP-a, smanjuje se deficit i javni dug, rast je izvoza, te dobra turistička sezona.

„ Potrebna je dublja i dinamičnija promjena  kako ne bismo zapeli na začelju razvijenosti ljestvice Europske unije. Gospodarstvo treba poticajnu i efikasniju  javnu upravu, stabilan zakonodavni okvir, novi obrazovni sustav koji će  odgovarati stvarnim potrebama tržišta rada“, rekao je Burilović koji je spomenuo kako je Hrvatska gospodarska komora ponudila model dualnog strukovnog obrazovanja. Naglasio je kako je neophodno djelovanje svih sastavnica društva kao i sinergija Vlade i opozicije, jer problemi gospodarstvenika nikada ne smiju imati politički predznak. Smatra kako je potrebna politička stabilnost kao preduvjet gospodarskom razvoju.

 Čestitajući nagrađenima predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao kako će Vlada nastaviti sa svim mjerama, zakonskim prijedlozima koji će pomoći hrvatskom gospodarstvu bilo  da je riječ o malim, velikim ili srednjim na stabilnom i pouzdanom pravnom okviru, na predvidljivom fiskalnom okviru.

„ Drago mi je da i ove godine već vidite u krajnjoj liniji  na efektima kod ovog  rebalansa proračuna koliko je porezna reforma rasteretila gospodarstvo i pokrenula ga, to smo primijetili i po nivou prihoda. U idućem razdoblju nastavit ćemo s nacionalnim programom , u proceduri je Zakon o strateškim investicijama , izmjena Zakona o poticanju ulaganja , novi Zakon o državnom inspektoratu , a ideja koju smo prezentirali ovog mjeseca koja mora rezultirati  kroz neko vrijeme uvođenjem eura bit  će okvir za nastavak  gospodarskih  i makro ekonomskih  reformi i pokazatelja na kojima  ćemo i dalje raditi da deficit  bude što manji, a da  javni dug  što brže reduciramo. Na taj način stvorit ćemo vama preduvjete  da kreirate nova radna mjesta, višu  zaposlenost, te da ukupno gospodarsko i socijalno stanje bude veće, a to će s obzirom na rasprave koje su ovih dana u tijeku  biti najbolja, najpouzdanija, najdugoročnija mjera demografske revitalizacije“, zaključio je Plenković

 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković  naglasio je kako je posjetio ovih dana Sveučilište Waterloo u Kanadi koje na fascinantan način povezuje teoriju i praksu, gdje studenti uče  da budu lideri, da budu inovativni, izvrsni ,  da razvijaju poduzetnički duh, da se umrežuju i da budu globalno povezani.

  „ To je sve ono što krasi  i naše dobitnike nagrade. Sve ih je to dovelo da budu najbolji u svojim kategorijama. To je u Kanadi dominantan način razmišljanja. Moramo raditi  da to i u Hrvatskoj postane. Država mora stvoriti politički okvir, političku stabilnost, pravni, institucionalni, obrazovni okvir. Poduzetnici moraju raditi i stvarati dodatnu novu vrijednost, zapošljavati, investirati i svi u tom procesu moramo dati sve od sebe“, izjavio je Jandroković.

 Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović čestitala je 165 obljetnicu Hrvatske gospodarske komore i dobitnicima  nagrade Zlatna kuna.  Zahvalila je Hrvatskoj gospodarskoj komori i gospodarstvenicima što ju prate u službenim i državnim posjetima  u raznim zemljama diljem svijeta. Naglasila je kako su zajedno predstavljali hrvatsko gospodarstvo, sklapali poslovne odnose.

„ Držim da je izvoz jedna sastavnica na kojoj  treba temeljiti razvoj hrvatskog  gospodarstva, posebno kreiranje nove dodane vrijednosti i proizvoda dodane vrijednosti što će otvoriti i nova radna mjesta, dovesti do rasta standarda  u Republici Hrvatskoj. Zato je nepohodno potreban trokut za taj uspjeh, suradnja između  države, akademske zajednice, odnosno istraživačke zajednice  i gospodarske zajednice“, izjavila je predsjednica

Mate Rimac je izrazio zadovoljstvo   dobivenim priznanjem za poticanje gospodarstva koje se  dodijeljuje po prvi put.

 „ Lijepo je da se prizna rad i trud možda više zaposlenika tvrtke, da i oni vide kako se ono što  rade cijeni ne samo u tvrtki nego i izvan nje. Postoji puno izazova pred nama i nema  se vremena stati i pogledati  iza sebe nego ispred sebe i vidjeti koliko je još izazova. Mi promičemo hrvatsko gospodarstvo našim proizvodima. Borba je  između igrača koji su tisuću puta veći od nas i  imaju veće prihode nego što cijela Hrvatska ima BDP. Mi se borimo i u nekim segmentima smo najbolji na svijetu u onome što radimo, a radimo za cijeli svijet u tehnologijama budućnosti i pokazujemo svijetu da je tako nešto moguće i u Hrvatskoj.  Naime u naslovima diljem svijeta piše da je   električni automobil najbrži na svijetu proizveden u Hrvatskoj. Promocija Hrvatske je nusproizvod našeg djelovanja i ponosno ističemo da smo iz Hrvatske“, rekao je  Mate Rimac vlasnik Rimac Automobila. Naglasio je  kako je plan da Rimac  automobili budu veliksa tvrtka u budućnosti.

Vlasnik tvrtke Axilis Bruno Kovačić je rekao kako  nagrada Zlatna kuna za post startup je veliko priznanje rada  zaposlenika i poticaj je za daljnji rad.

„ Mi smo softverska firma i bavimo se razvojem softvera, te način na koji smo pristupili tom razvoju omogućio nam je  da se istaknemo iz tipične outsourcing kompanije i uspjeli smo se pozicionirati kao prepoznatljiva firma u Americi, U budućnosti planiramo rasti, fokusirani smo prema Americi, otvorili smo tamo ured i planiramo zaposliti ljude, ali isto tako planiramo zapošljavanje i u Hrvatskoj“, rekao je Kovačić.

Ivana Vranješ

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predsjednica, prenijer, tvrtke, hgk, ante rimac