Mojbiz

DOBROBIT NAJMLAĐIH: Predstavljen program kvalitetne podrške za snažniju obitelj

Piše: Ivana Vranješ

Relevantna  istraživanja su pokazala da je u Hrvatskoj  samo prošle godine svako četvrto dijete u dobi od 16 godina  doživjelo  tjelesno kažnjavanje, psihičko  zlostavljanje ili je svjedočilo nasilju između roditelja.  Zabrinjavajući podatak  o raširenosti nasilja ukazuje  na potrebu  osmišljavanja programa unaprjeđenja sustavne podrške obiteljima u krizi , kao i na potrebu ulaganja u   edukacije stručnjaka koji rade s tim obiteljima .

 S ciljem pružanja  kvalitetne podrške  obiteljima koje se suočavaju s teškim životnim  situacijama  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s  Unicef-om Hrvatska pokrenulo   je program pod nazivom  „Za snažniju obitelj“. Predstavljanje  programa  održano je u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a o aktivnostima programa su govorili ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku  Nada Murganić, predstojnica Unicef-a  za Hrvatsku Valentina Otmačić, voditeljica  programa Društva za psihološku pomoć Marina Ajduković i  predsjednica Hrvatskog  udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

Trogodišnji program  će osnažiti  roditelje i veliki  broj stručnjaka, smanjiti nasilje u obitelji te povećati kvalitetu života djece i njihovih roditelja. Program je vrijedan 3,33 milijuna kuna, a  provoditi će ga Društvo za psihološku pomoć u suradnji s Hrvatskom udrugom socijalnih radnika. Kroz  edukativne programe educirat će se približno 900 stručnjaka. Kako bi se ojačala međusektorska suradnja, provest će se i dodatni edukativni program za 60 pravnih stručnjaka, 175 edukatora, 175 patronažnih sestara te 55 donositelja odluka koji će povećati znanje i vještine za međusektorsku suradnju . Također  će se razviti i  protokol o međusektorskoj  suradnji u zaštiti dobrobiti djece  te pripadajući priručnik.

„ Suradnja  Unicef-a o  Ministarstva je dugotrajna, a ovih dana intenzivno radimo na provođenju projekta koji je vezan za zaštitu djece . Projekt „ Za snažniju obitelj „ smo potpisali u srpnju obuhvaća osnaživanje roditelja, udomiteljskih obitelji, osnažuje edukacijom stručne radnike koji su u doticaju s obiteljima. Obitelji u rizicima pogođene su i  siromaštvom, te kroz siromaštvo  postoje i drugi oblici koji nepovoljno utječu na razvoj djece“, rekla je ministrica Murganić. Dodala je kako socijalni  radnici i drugi stručnjaci trebaju prepoznati koji su to rizici , u kojim obiteljima djeca nemaju uvjete za pravilan rast i razvoj. Naglasila je i važnu ulogu medija u senzibiliziranju  i informiranju javnosti na pojavu zlostavljanja, zapuštanja djece.

„ Financijska sredstva  koja je Unicef usmjerio kroz Ministarstvo, prema stručnim radnicima za snaženje obitelji su izuzetno značajna. Nastojat ćemo da program s  stručnim radnicima i edukatorima na adekvatan način iskoristimo i usmjerimo ga prema udomiteljima, roditeljima i stručnim radnicima, a sve u cilju  poboljšanja uvjeta  rada i života djece s ciljem da se  nasilje, zanemarivanje, bilo koji oblik zlostavljanja  svede na nultu točku“, zaključila  je ministrica Murganić.

 Predstojnica Unicef-a za Hrvatsku Valentina Otmačić smatra  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku važnim partnerom. Naglasila je kako je obitelj najbolje mjesto za odrastanje djece, ali samo kada je ona podržavajući i snažna. No za znatan broj djece  ponekad je obitelj i „ noćna mora“, odnosno mjesto  gdje se iza zatvorenih  vrata događa zlostavljanje, zanemarivanje djece ili socijalna isključenost. Otmačić je rekla da nažalost statistike pokazuju kako nasilje ima poznato lice, jer je nasilnik netko iz obitelji.

„ Ovdje je uloga stručnjaka, pogotovo socijalnih radnika presudna. Oni imaju zahtjevan, težak  zadatak, te je važno da ih podržimo da prepoznaju rizike, te pravovremeno i učinkovito reagiraju. Rizik siromaštva  također negativno utječe na djecu i onemogućuje im da se razviju do punog potencijala“, izjavila je Otmačić. Naglasila je kako  istraživanja pokazuju da razarajući utjecaj nasilja i siromaštva izazivaju toksični stres i posljedice koje se ne mogu popraviti.

 „ Zato je  važno da udružimo snage  i da što učinkovitije odgovorimo na rizike. Posebno  mi je drago da će ovaj program stručnjacima omogučiti da budu što učinkovitiji u procjeni i reakciji na sve oblike rizika, nepoželjnih ponašanja kojima su djeca izložena. U  ovom programu će biti izražena i međuresorna suradnja stručnjaka, jer rizik možemo uočiti iz različitih aspekata. Djelatnici  iz sustava obrazovanja, zdravstva, pravosuđa mogu vidjeti rizike i zajednički raditi na njihovom uklanjanju“ poručila je Otmačić. Spomenula je kako se i  programom „ Rastimo zajedno“ smanjila primjena nasilja nad djecom , te je uvjerena da će se to postići i ovim programom.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, obitelj, najmlađi