Scena

IMA SE, MOŽE SE: Legerovo platno na dražbi u New Yorku prodano za 70 milijuna dolara

Na njujorškoj prodaji u Christie'su rekordnu je cijenu u ponedjeljak postigla i slika belgijskog slikara nadrealizma Renea Magrittea.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Platno francuskoga slikara Fernanda Legera prodano je na dražbi koju je organizirao njujorški Christie's za 70 milijuna dolara, što je rekord za neko djelo tog umjetnika.

Sliku "Contraste de formes" dimenzija 92 cm x 73 cm, koju je Leger naslikao 1913. Christie's je procijenio na 65 milijuna dolara.

Ta je slika francuskoga slikara porijeklom iz Argentana prodana za gotovo dvostruko veću svotu od njegova prethodnog rekorda koji je postiglo platno "Etude pour la femme en bleu". Sliku je za 39,2 milijuna dolara 2008. prodao Sotheby's.

Na njujorškoj prodaji u Christie'su rekordnu je cijenu u ponedjeljak postigla i slika belgijskog slikara nadrealizma Renea Magrittea.

Platno "L'empire des Lumieres" iz 1949. prodano je za 20,5 milijuna dolara.

No ulje na platnu Vincenta Van Gogha "Radnici u polju", koje su Christie'sovi stručnjaci procijenili na 81,3 milijuna dolara, nije postiglo željenu cijenu.

Platno što ga je Van Gogh naslikao s prozora sanatorija u Saint Remyju u kojemu je boravio 1889. postiglo je cijenu od "samo" 50 milijuna dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLIKE, AUKCIJA, SLIKARASTVO, DRAŽBA