Regija

RASPAD POLITIČKOGA SUSTAVA: BiH - Eskalira politička kriza, otkazana sjednica državnog parlamenta

Na zasjedanje Zastupničkog doma nisu došli ni zastupnici bloka okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS) koji je dio vladajuće koalicije niti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji je na državnoj razini u oporbi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zasjedanje Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine koje je bilo zakazano za srijedu moralo je biti otkazano jer u sjedište državnog parlamenta u Sarajevu nisu došli zastupnici iz političkih stranaka sa srpskim predznakom što je izravni rezultat najnovijeg zaoštravanja političke krize u toj zemlji.

Na zasjedanje Zastupničkog doma nisu došli ni zastupnici bloka okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS) koji je dio vladajuće koalicije niti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji je na državnoj razini u oporbi.

"Nemamo kvorum za odlučivanje i odlažemo sjednicu do daljnjeg", kazala je predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto pojašnjavajući kako su iz SDS-a najavili izostanak sa sjednice no nisu dali nikakvo obrazloženje.

U jutarnjim satima iz ureda člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića medijima je poslano priopćenje u kojemu stoji kako će on tijekom dana u Banjoj Luci održati konzultacije sa parlamentarnim zastupnicima iz srpskih stranaka kao i sa srpskim ministrima u Vijeću ministara BiH "povodom aktualne političke situacije u Republici Srpskoj i BiH".

Ovaj sastanak uslijedio je nakon niza polemika i verbalnih sukoba prouzročenih različitim izjavama predsjednika RS Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Dodik je u proteklim danima u nekoliko odvojenih intervjua ponovo inzistirao na tome da će se RS prije ili kasnije odvojiti od BiH a Izetbegović mu je neizravno odgovorio upozorenjem kako to neće biti dopušteno odnosno kako će se teritotorijalni integritet BiH braniti svim raspoloživim sredstvima.

U intervjuu za Deutsche Welle (DW) Izetbegović je potvrdno odgovorio na pitanje je li spreman i za najgori scenarij odnosno za rat ukoliko bi se RS pokušala odcijepiti od BiH.

"Svatko tko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njezin teritorijalni integritet", kazao je Izetbegović.

Dodatno ulje na vatru dolilo je Izetbegovićevo stajalište kako bi BiH trebala priznati Kosovo kao neovisnu državu te kako se nada da će se jednog dana to i dogoditi.

Sve je to izazvalo lavinu reagiranja u RS-u čiji su dužnosnici odmah optužili Izetbegovića da poziva na ratne sukobe a Dodik je srpske zastupnike u državnom parlamentu i u tijelima vlasti na državnoj razini pozvao da stoga odmah napuste svoje pozicije i tako blokiraju funkcioniranje BiH.

Takav su poziv iz SDS-a odbili no Ivanić je organiziranjem konzultacija u vrijeme ranije najavljenog zasjedanja Zastupničkog doma i to u Banjoj Luci ipak privremeno onemogućio rad državnog parlamenta.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Igor Crnadak potvrdio je kako će srpski ministri ići na sastanak u Banju Luku iako to znači da će istodobno onemogućiti održavanje sjednice Vijeća ministara BiH koje je također tijekom dana trebalo zasjedati u Sarajevu.

"To je dobar potez Ivanića koji se odlučio na ovakve konzultacije s obzirom na to da je u proteklim danima bilo dosta zapaljivih tonova na političkoj pozornici. Dobro je sjesti i zauzeti određena stajališta", kazao je Crnadak lokalnim medijima no istodobno je istaknuo kako je u sadašnjom okolnostima najvažnije djelovati hladne glave i izbjeći dodatno podgrijavanje političkih napetosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bakir izetbegović, BANJA LUKA, parlament bih, RASPAD BIH, RS, BIH, milorad dodik