Scena

ŠVICARSKA: Ženevski Sotheby's nije prodao 37,3-karatni dijamant 'Raj pink'

Dijamantu je naziv nadjenuo njegov sadašnji vlasnik, koji je želio ostati anoniman. Naziv mu na sanskrtu znači kralj.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Unatoč velikim očekivanjima, rijedak veliki ružičasti dijamant od 37,3 karata, nazvan "Raj Pink", izniman po boji i jasnoći, među nekoliko je vrhunskih dijamanata koji u srijedu nisu prodani na dražbi Sotheby'sa u Ženevi.

Raj Pink je najavljivan kao zvijezda Sotheby'sove prodaje nakita koja se dvaput godišnje održava u Ženevi.

Poznavatelji su prije prodaje procijenili da će dijamant pronađen 2015. u Južnoafričkoj Republici na dražbi biti prodan za 20 do 30 milijuna dolara.

Licitacija je započela cijenom od 10,02 milijuna dolara, no nakon postignutih nešto manje od 14 milijuna dolara ponude su prestale pristizati.

"Nije prodan", rekao je okupljenima u dvorani upravitelj Sotheby'sova Međunarodnog odjela za nakit, David Bennett, koji je vodio aukciju

"Nakit ili dragulji moraju biti iznimni da bi se prodavali danas kao prije dvije godine", rekao je Eric Valdieu, ženevski draguljar koji je nekad radio za Christie's. Ocijenio je da "Raj Pink nije baš lako prodati. Riječ je o modernome kamenu, ne tako davne povijesti. Usto ga ne možemo ocijeniti s 10/10", kazao je.

Dijamantu je naziv nadjenuo njegov sadašnji vlasnik, koji je želio ostati anoniman. Naziv mu na sanskrtu znači kralj.

Osim ružičastog djiamanta na ovoj dražbi je ostalo još neprodanih komada nakita.

Nove je vlasnike od 349 ponuđenih predmeta našlo samo njih 303, izijestili su iz Sotheby'sa. Ukupna zarada od prodaje iznosila je oko 78 milijuna dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DIJAMANTI, sotheby's, ŽENEVA, ŠVICARSKA