Hrvatska

MONOGRAFIJA 'SPECIJALNA POLICIJA U DOMOVINSKOM RATU': Specijalna policija imala je nezaboravnu ulogu u stvaranju hrvatske države

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović zahvalila je svima koji su doprinijeli nastanku i objavi ove monografije koja će, kako je rekla, budućim naraštajima biti trajni spomen na nezaboravnu ulogu specijalne policije u Domovinskom ratu.

Piše: Ivana Vranješ

U prepunoj  dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga  pastoralnog instituta u Zagrebu sinoć je održana promocija fotomonografije „ Specijalna policija u Domovinskom ratu“. Promociji su prisustvovali predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, te generali  Mladen Markač i Ante Gotovina

Monografija je prisjećanje na neprocjenjivu ulogu specijalne policije u  Domovinskom ratu, svjedoči o odlučnosti    hrvatskih specijalaca da obrane  domovinu. U monografiji su zapisana i  imena 158 hrvatskih specijalaca koji su  izgubili živote braneći  domovinu. Fotografijama i tekstovima monografija će potaknuti mnoge povjesničare, publiciste i znanstvenike različitih područja da se bave daljnjim istraživanjima neprijeporno velike uloge  specijalne policije u  Domovinskom ratu.

Predsjednica Republike  Kolinda Grabar Kitarović zahvalila je svima koji su  doprinijeli nastanku i objavi ove monografije koja će, kako je rekla, budućim naraštajima  biti trajni spomen  na nezaboravnu  ulogu specijalne policije u Domovinskom ratu.

„ Hrvatska policija bila je prva crta obrane Hrvatske početkom velikosrpske agresije i jezgra stvaranja hrvatske vojske koja je rame uz rame s hrvatskim specijalcima  izvojevala pobjedu u Domovinskom ratu, predvođena prvim hrvatskim predsjednikom doktorom Franjom Tuđmanom“, rekla je predsjednica. Naglasila je kako je specijalna policija dala velike žrtve i brojne junake  Domovinskog rata. Spomenula je ratnog zapovjednika generala  Mladena Markača koji je i u  mirnodopsko vrijeme  zajedno s generalom Antom  Gotovinom vodio bitku za  Hrvatsku i za istinu na međunarodnom sudu u Haagu. Podsjetila je kako je 16 studenog  2012 došlo do oslobađajuće presude generala Markača i  Gotovine.

 „ Oslobađajuća presuda je potvrda istinu koju smo znali, da je Domovinski rat bio pravedan, oslobađajući, vođen protiv brutalne velikosrpske agresije“, ističe  predsjednica. Zahvalila je generalima, te  specijalcima na hrabrosti i dostojanstvu, poručivši da im hrvatski  narod to nikada neće zaboraviti.

„ Nadam se da će ova monografija budućim naraštajima policajaca biti izvor motivacije i nadahnuće za nasljedovanje slavne tradicije. Danas Hrvatska ima izgrađen  profesionalni policijski ustroj uspostavljen na suočavanju sa sigurnosnim izazovima koji su različiti od onih iz Domovinskog rata. Međutim, policajce krase iste vrline, požrtvovnost, izvršenje svih zadaća utemeljenih na domoljublju, visoki profesionalizam koji  počiva na osjećaju odgovornosti za sigurnost svih građana“, poručila je predsjednica.

Ministar unutarnjih  poslova Davor Božinović je rekao kako postrojbe specijalne policije su do kraja samog rata preuzimale najteže i najopasnije zadatke.

 „ Zato sam ponosan što promocija monografije vrhunske postrojbe se  održava na važan datum naše novije povijesti koja će imati važno mjesto učenja o istini, na dan  oslobođenja generala  Gotovine i Markača“rekao je ministar Božinović.  Naglasio je kako specijalci su i u miru  zauzeli vodeće funkcije u policiji  i vojsci. „ Kao  prva organizirana postrojba utrli su put našoj budućnosti“  rekao je ministar

Govoreći o monografiji ministar je naglasio kako sjećanja pripadnika specijalne policije najveća su  vrijednost monografije,  uz nezaobilazne povijesne  činjenice svjedočanstva čine ovu monografiju jedinstvenu i neponovljivu

„ Poštovani specijalci u vašim iskustvima hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata  i iskustvima svih zaslužnih za slobodu u kojoj živimo  mladi trebaju tražiti smjernice vlastitog razvoja. To  je znak da možemo graditi modernu hrvatsku državu i društvo jednakih šansi za sve, baš kao što ste vi  u ratnom vihoru počeli stvarati“, poručio je ministar Božinović pripadnicima specijalne policije.

Ministar  hrvatskih branitelja  Tomo Medved je rekao kako su u monografiji zapisana imena svih onih koji su stvarali hrvatsku državu.

„ Neka ova fotomonografija  bude poticaj daljnjih prikupljanja svjedočanstva mnogobrojnih hrvatskih vitezova koji samozatajno žive među nama i  poticaj istraživanja sudbine hrvatskih branitelja“, ustvrdio je  ministar Medved, te je čestitao udruzi  specijalne policije na izdavanju  monografije.

„ Hrvatska je  danas slobodna, samostalna, suverena. Mi smo pobjednici u Domovinskom ratu, to ne smijemo nikad zaboraviti. Hrvatskoj je danas potrebna  ista hrabrost i ljubav koja se pokazala i u Domovinskom ratu. To su prave istinske vrijednosti koje trebamo  prenijeti  budućim generacijama.“,rekao je ministar. Naglasio je kako  svaka rečenica povijesne monografije ima svoju dubinu, težinu i istinu koju mnogi ne žele znati, pokušavajući zanemariti uzrok Domovinskog rata, izjednačavajući odgovornost agresora i žrtve.

 „ Zato će Ministarstvo hrvatskih  branitelja podupirati ovakve  projekte, jer  od zaborava prječe sve što smo prošli braneći  domovinu, stvarajući svoju vojsku i policiju. Uz svoja znanja i iskustva zajedno s udrugama iz  Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima i stradalnicima  radit ćemo  na izgradnji snažne države koja poštuje hrvatske branitelje i vrijednosti Domovinskog rata“, poručio je ministar Medved.

  Govoreći o monografiji  ministar obrane Damir Krstičević je rekao kako je  ovo djelo trajni podsjetnik na doprinos specijalne policije  u Domovinskom ratu, na sve napore, žrtvu onih bez  kojih ne bi bilo hrvatske slobode i hrvatske budućnosti. Naglasio je kako iz  policijskih redova je  izrasla i stasala pobjednička hrvatska vojska.

„Nema  bojišta u Domovinskom ratu na kojem pripadnici  specijalne policije djelujući i u  nepovoljnim uvjetima su dali  svoj doprinos. Ova monografija je podsjetnik na prijelomne trenutke u kojima se oslobađala jedina nam država“, zaključio je ministar Krstičević.

Predstavljanje  monografije uveličao je nastup klape Hrvatske ratne mornarice „ Sveti Juraj“.