Zagreb

Promocija knjige : „ Ne posustani, ne odustani“: Za uspjeh u poduzetništvu bitno jer pozitivno razmišljati

Piše: Ivana Vranješ

U povodu Svjetskog  dana poduzetnica  Virtualni ženski poduzetnički  centar u Novinarskom domu  u Zagrebu organizirao je promociju knjigu „ Ne posustani, ne odustani“, autorice  Sanele Dropulić.

Promocija je održana u  nazočnosti velikog  broja poduzetnica  iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije koje su neke od njih prestavile i svoja poduzetnička iskustva.

Knjiga“ Ne posustani, ne odustani“  je prvi vodič jugoistočne Europe za uspjeh u poduzetništvu, a nastala je na temelju desetogodišnjeg istraživanja voditeljice Virtualnog  ženskog poduzetničkog centra Sanele Dropulić, te  niza održanih predavanja u Hrvatskoj, Srbiji, BIH, Sloveniji i Makedoniji . Knjiga  na 180 strana bavi se  krucijalnim propitivanjem u poduzetništvu, a to je kako biti uspješan. Sredstva od  prodaje knjige namijenja  su organiziranju edukacija  za žene  koje su poduzetnice ili žele to biti.

Voditeljica Virtualnog ženskog  poduzetničkog centra Sanela Dropulić izrazila je zadovoljstvo  što  promociji knjige  prisustvuje veliki broj  poduzetnika i poduzetnica iz Hrvatske  i jugoistočne Europe.

„ Knjiga je nastala nakon mog desetogodišnjeg  rada ne samo na edukacijama za uspješno  poduzetništvo, nego prije svega  na iniciranju uspjeha u poslovnim projektima i nakon prikupljanja iskustva i razmišljanja što je  to uspjeh knjiga je ugledala svjetlo  dana“, rekla je Sanela Dropulić. Naglasila je kako knjiga sadrži niz pozitivnih primjera kako izgraditi poduzetnički duh, kako u ostvarenju  svog cilja ne odustati, ne posustati.

„ Prije svega morate pozitivno razmišljati. Konfucije je rekao  ako mislite da će te propasti, propasti ćete, ako mislite da ćete uspijeti, uspijet ćete. Sve kreće od vas samih. Najveće su preprele u našim glavama“ izjavila je Sanela Dropulić. Naglasila  je da biti poduzetnica u Hrvatskoj je jednako kao i u drugim  zemljama svijeta.

„ Nitko neće reći da li to teško ili  lagano. Uvijek ima izazova. Bitno je imati pozitivan stav, energiju, volju, kvalitetnu poslovnu strategiju koja će  vašu uslugu ili proizvod staviti na  tržište i privući kupce „, izjavila je Dropulić.

Poduzetnica iz Sarajeva  Adisa Tufopoduzetništvom se aktivno  bavi pet godina. „ Pokrenula sam  i razvila jedan dobar projekt, te ponovno pokrenula obiteljsko   poduzeće koje je bilo  na izdisaju te napravila jednu veliko poduzeće.Imamo  dva sektora,  jedan su elektroinstalacije, a drugi je  hobby art gdje organiziramo   kreativne radoinice, prodajemo materijale  za slikarstvo, razne art  tehnike, a sada pokrećemo i treći sektor  izdavaštvo. No  glavni sektor našeg poduzeća su elektroinstalacijski radovi“, pojasila je Tufo., te je rekla da je u poduzeću trenutno 30 zaposlenih. Poduzetnica  Tufo je i u predsjedništvu Regionalne asocijacije poduzetnica „ Poslovna Žena“. Asocijacija promovira žensko poduzetništvo kako bi postalo što vidljivije i prepoznatljivije .  Žene poduzetnice se  promovira kroz  časopise koje izdaje Asocijacija kao i kroz razne događaje koje organizira. Smatra da je  žensko poduzetništvo i u BIH još uvijek škakljiva tema, žene su u sjeni muškaraca, ali zbog ekonomske neovisnosti i u želji  da  pokažu potencijale se odlučuju  na poduzetništvo .

 „ Pokušavamo  da nađemo svoje mjesto , da budemo ono što i jesmo bitne za razvoj cijele regije koja kaska za Europom. Na ženu poduzetnicu  gleda se u BIH kao i na cijelom Balkanu, to je patrijahalni mentalitet, patrijahalni odgoj muškaraca  i žena“, rekla je  Tufo. Naglasila je kako se žene u BIH  suočavaju sa  svim problemima kao i žene  poduzetnice u  regiji.

„ Borimo se da zauzmemo  svoj   položaj u raznim segmentima društva, u  busnissu, diplomaciji, politici. Profit ne poznaje rod i poduzetnici  i poduzetnice suočavaju se s istim problemima, a to su neke zakonske regulative koje nas  koče, zakoni i politika su najveće prepreke za poduzetništvo“, rekla je  Tufo.

 Poduzetnica iz Osijeka  Danijela Pavić vlasnica je tvrtke Odina asistencija koja nudi  kompletne usluge u postupcima  naknade štete od automobilske odgovornosti fizičkim i pravnim osobama u Hrvatskoj i inozemstvu.

„ Poduzetništvom sam se počela baviti prije četiri godine. Okolnosti su se posložile i odlučila sam se na taj korak. Nije bilo teško, jer sam to  željela i to je bilo ostvarenje  moje dugogodišnje želje , ali je bilo straha i od neuspjeha. No imala sam podršku cijele obitelji“, rekla je Pavić. Smatra  da je teško biti poduzetnica u Hrvatskoj jer je tržište malo i mikropoduzećima je teško doći do izražaja, ali se ipak može..

 Ljubica Šunić  iz Osijeka   ima obiteljsko poljoptivredno gospodarstvo, a  obitelj se već  40 godina bavi  pčelarstvom

„ Bavimo se proizvodnjom meda, te proizvodima od meda. Pokrenuli smo i proizvodnju prirodnih voćnih rakija i likera.  Postoji interes za naše proizvode  preko ljeta prodajemo ih na Jadranu, a 95 posto  kupci su stranci. U Hrvatskoj je teško biti poduzetnik, teško je doći do početnog kapitala. Ako nemate  sredstva u pričuvi zadužiti se i pokrenuto  busniss je problem.  Eventualno moguće je ići korak po korak ali to traje godinama da imate brand, ime, proizvod po kojem će vas prepoznati na tržištu“, rekla je  Šunić.

 Grad Pakrac je prijatelj žena poduzetnica, imaju dva poduzetnička inkubatora, te su privukli  značajna sredstva iz predpristupnih  fondova za poduzetničku infrastrukturu.

„ U Pakracu kao i u cijeloj Slavoniji trudimo se što se tiče poduzetništva. Prije dva tjedna otvorili smo  jedan proizvodni pogon s  dvadesetak zaposlenih, kreće se naprijed. Pakrac  daje veliku podršku poduzetništvu, žene poduzetnice ne izuzimamo od muškaraca poduzetnika i imamo jedan značajan broj poduzetnica u gradu, a budući da je 2018 godina u znaku   obrtništva, poduzetništva, Pakrac  slavi 200  godina obrtništva  gradska uprava će poduzeti sve da na još višu razinu podigne poduzetništvo s  naglaskom na žensko poduzetništvo. Žene  poduzetnice u Pakracu se bave ugostiteskim djelatnostima, uslužnim  djelatnostima, vlasnice su  kafića, cvjećarni,   frizerskih salona“, rekla je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević. Naglasila je kako Grad Pakrac će  iduće godine organizirati  seminare za žene poduzetnice ili one koje to žele postati.

„Također pripremamo programe za pomoć zapošljavanja, samozapošljavanja, odnosno otvaranja obrta, sufinanciranja za ulaganje u dugotrajnu  imovinu i pomoć kod prijave za eu sredstva“, izjavila je Blažević.

 Pravobraniteljica  za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić osvrnula se na položaj žena na tržištu rada.

 „ Danas je 54 posto žena na tržištu rada nezaposleno, u dvostruko većem broju od muškaraca zasnivaju ugovore na određeno vrijeme. Jaz u plaćama je gotovo 12 posto  iz godine u godinu na štetu žena veći, u 100 posto slučajeva žene su spolono  uznemiravane na radnom mjestu. Od 60 posto visokoobrazovanih žena samo 13 do 15 posto radi u  upravama koorporacija ili u vrhovima tvrtki koje odlučuju o gospodarskom prosperitetu. Prepreka za žene je i majčinstvo, 55,3 posto žena ostaju bez posla jer su odlučile biti majke. Što  se tiče s obzirom na dob ili su žene premlade za određnu dužnost ili za radni odnos ili su prestare da bi zadržale određeno rukovodeće mjesto“, rekla je Ljubičić. Dodala je  kako se kao pravobraniteljica za ravnopravnost  spolova zalagala da se Državnom inspekcijom rada procesuiraju oni koji provode diskriminatornu praksu-

„ Smatram da treba biti razlika između ženskog i muškog poduzetništva,. Drago mi je da su sve Vlade lijeve i desne ostale  pri stavu da je potrebna Strategija za razvoj ženskog poduzetništva koja nakon deset  godina polučuje rezultate, jer postoje posebne linije za žene koje žele biti poduzetnice, poduzetnički inkubatori, Dakle imamo pomak, jedan senzibilitet da je teško određenim ženama koje nemaju nekretnine,  vlasništvo  da otvore start up“, zaključila je Ljubičić.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

promocija knjige, gospodarstvo, poduzetnice