Scena

HRT: HTV od 23. studenoga prikazuje novu hit-seriju Milijarde

Serija daje prikaz zakulisnoga svijeta kapitala i investicijskih fondova u kojemu brokeri i burzovni mešetari ne trepnuvši okreću milijarde dolara plešući pritom često na samome rubu zakona ne mareći za etiku, a ponajmanje za konkurente.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od četvrtka 23. studenoga počinje s prikazivanjem nove dramske serije Milijarde (eng. Billions) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u udarnome terminu s početkom u 21.00. Glavni likovi te uzbudljive serije koja preispituje zaradu i sve opasnosti potjere za američkim snom su Paul Giamatti, nominiran za Oscara i dobitnik Zlatnoga globusa, te Damian Lewis, dobitnik nagrada Emmy i Zlatni globus.

Serija daje prikaz zakulisnoga svijeta kapitala i investicijskih fondova u kojemu brokeri i burzovni mešetari ne trepnuvši okreću milijarde dolara plešući pritom često na samome rubu zakona ne mareći za etiku, a ponajmanje za konkurente.


Damian Lewis utjelovljuje lik bezobzirnoga i neumoljivoga Bobbya Axelroda (axe, eng. sjekira), vlasnika tvrtke koja se bavi ulaganjem, investicijskim fondovima i burzovnim igrama. Iako je Sjekirino bogatstvo teško milijarde dolara, on ne misli stati jer mu je svaka nova prilika za zaradu izazov i hrana  za njegov nezasitni ego, što najbolje utjelovljuje njegova izjava da on nije čovjek, nego terminator. Sjekirin je glavni problem neumorni savezni tužitelj Chuck Rhoades, kojega tumači Paul Giamatti, lovac na burzovne mešetare i poslovne ljude koji su odlučili poslovati izvan zakona i koji će učiniti sve da milijarder plati za svoje nepodopštine. Rhoades kreće u lov na Axelroda, a povod je za početak istrage protiv Axelrodea ogroman novac koji je Axe potrošio za novu vilu.


Prvi nastavak koji je na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) na rasporedu u četvrtak 23. studenoga upoznaje gledatelje s glavnim junacima te je odmah jasno da je riječ o sukobu dvojice ljudi koji jesu na različitim stranama, no, paradoksalno, sami nisu potpuno različiti jer obojicu pokreće taština te želja za dokazivanjem na poslu i uspjehom s tom razlikom da jedan više voli novac, a drugi moć.


Prvu su sezonu s dvanaest nastavaka napisali i producirali Brian Koppelman, David Levien (Oceanovih 13, Rounders) i Andrew Ross Sorkin (Too Big To Fail). Ugledni redatelj Neil Burger (The Illusionist, Divergent) režirao je pilot-nastavak i također je izvršni producent prvoga i drugoga nastavka.


Glavni glumci u seriji Milijarde poznati su gledateljima po ulogama u nekoliko televizijskih serija prikazanih na Hrvatskoj radioteleviziji.


Damian Lewis, zvijezda prvih sezona serije Domovina, za što je nagrađen Primetime Emmyjem i Zlatnim globusom, glumio je i u Združenoj braći, što mu je donijelo nominaciju za Zlatni globus, a za ulogu Henrika VIII. u Wolf Hallu, koji je također prikazan na Hrvatskoj radioteleviziji, Lewis je osvojio svoju treću nominaciju za Primetime Emmy i četvrtu za Zlatni globus. Za sporednu ulogu u filmu Cinderella Man nominiran je za Oscara. Uz uloge u brojnim filmovima Paula Giamattija sjećamo ga se i iz miniserije John Adams u kojoj je glumio naslovnu ulogu jednoga od osnivača i drugoga predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a sudjelovao je i u hit-seriji Downton Abbey. Dobitnik je dvaju Zlatnih globusa, Primetime Emmyja i četiri nagrade Screen Actors Guild.


U glavnim su ulogama Paul Giamatti (Chuck Rhoades), Damian Lewis (Bobby Axelrod), Maggie Siff (Wendy Rhoades), Malin Akerman (Lara Axelrod), Toby Leonard Moore (Bryan Connerty), David Costabile (Mike Wagner Wags) i Condola Rashad (Kate Sacker). Scenaristi su Brian Koppelman, David Levien i Andrew Ross Sorkin, producenti Brian Koppelman, David Levien i Andrew Ross Sorkin, redatelj je Neil Burger, a urednica Ranka Horvat.


Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) četvrtkom u 21.00 televizijsku seriju Milijarde bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TELEVIZIJA, SERIJA, HRT, HTV1, HTV, Milijarde