Svijet

TRAČAK NADE: Američki zrakoplov zamijetio objekt blizu posljednje lokacije nestale argentinske podmornice

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zrakoplov američke mornarice tijekom leta nad južnim Atlantikom otkrio je objekt pored područja odakle je posljednji put stigao signal s nestale argentinske mornarice, rekao je svjedok u četvrtak nakon leta. 

Posada je rekla da se objekt nije mogao identificirati te da se ne zna je li povezan s podmornicom ARA San Juan, koja je nestala prije tjedan dana. U podmornici je 44 ljudi.

Zrakoplov, P-8A Poseidon, vratio se u svoju bazu u Bahia Blanci u Argentini u srijedu navečer.   

Desetci zrakoplova i brodova tragaju za ARA San Juan čije rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina.

Ako je podmornica izgrađena u Njemačkoj i u službi već više od tri desetljeća potonula ili nije u stanju izroniti otkako je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga ona bi sada koristila posljednje od svojih sedmodnevnih zaliha kisika.

Plovilo je vjerojatno na morskom dnu jer je mehanizam za izranjanje ili pokvaren ili ga nije aktivirao član posade, rekao je pomorski istražitelj Fernando Morales Reutersu u telefonskom intervjuu.

Podmornica je bila na putu iz Ushuaia, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala prošli tjedan. Podmornica je započela plovidbu 1983. a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.

Još je prerano odrediti uzrok nestanka ARA San Juan, ali je argentinska podmornička flota bila među vojnim oblastima najviše pogođenih nedostatkom financija.

U 2014. flota je provela ukupno 19 sati zaronjena u odnosu na potrebnih 190 dana "za ispunjavanje operacionalnih i potreba za obukom", prema izvješću u svibnju 2016. specijalističke publikacije Jane's Sentinel.

Kratko prije nego je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga podmornica je izvijestila o nestanku električne energije.

Zabrinutost stanjem plovila isplivala je na površinu kada je list Perfil objavio video snimku napetog sastanka između Macrija i rodbine nekih od 44 člana posade.

"Treba li netko umrijeti da bi se stvari promijenile? Zar niste mogli uložiti u ovo ranije?", rekla je žena jednog od mornara Macriju.

Macri je rekao kako je važna razina održavanja podmornice, ne njezina starost i da su vlasti uvjerene kako je plovilo u dobrom stanju.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PODMORNICA, ARGENTINA