Zagreb

KBC ZAGREB: Novorođenačkim probirom spašeno 475 djece od mentalnog ili tjelesnog hendikepa

Pročelnik Zavoda za metabolizam Ivo Barić je rekao kako je novorođenački probir nasljednih metaboličkih bolesti u godinu dana proširen tehnikom tandemske spektrometrije masa, te je zahvalio svima koji su radili na projektu.

Piše: Ivana Vranješ

U Kliničkom bolničkom  centru Zagreb  prigodnom svečanošću  pod pokroviteljstvom predsjednice Republike, obilježeno je uvođenje  proširenog  Nacionalnog programa novorođenačkog probira.

Pročelnik Zavoda za metabolizam Ivo  Barić je rekao  kako je novorođenački  probir nasljednih metaboličkih  bolesti u  godinu dana proširen tehnikom tandemske spektrometrije masa, te je zahvalio svima koji su radili na projektu.

„Novorođenački  probir je sustavno pretraživanje cjelokupne  novorođenačke populacije  s  ciljem da se na vrijeme otkriju neke bolesti koje se teško prepoznaju a koje se razmjerno lako mogu liječiti, prije nego nastanu ozbiljne nepopravljive posljedice. To je obvezna mjera zdravstvene zaštite koja se u Hrvatskoj provodi od 1986 godine“, rekao je   doktor Barić.  Naglasio je da se svakom novorođenčetu u rodilištu iz pete  uzme nekoliko uzoraka krvi, te se uzorci šalju u središnji laboratorij  u KBC Zagreb.

„Svaki dan u laboratorij stigne 150 do  160 uzoraka krvi iz tridesetak hrvatskih rodilišta. Novorođenački skrining  ili probir uključuje one bolesti koje su zadovoljavaju određene kriterije, a to je da su lječive, da su bolesti koje ne mogu biti  klinički  jednostavno prepoznate, da test mora biti dovoljno osjetljiv i specifičan i da su prihvatljivi troškovi“, izjavio je Barić. Naglasio je da od početka  novorođenačkog  probira do sada je napravljeno dva milijuna i 800 testova. U početku su se  probirom otkivale samo dvije  bolesti kod novorođenčadi, a to su  hipotireoza i fenilketonurija.

„Od fenilketonurije bolovalo je 200 djece, a od hipotireoze 275 djece. Sveukupno od mentalnog ili djelomičnog tjelesnog   hendikepa, te prerane smrti uspjeli smo spasiti do sada 475 djece. To je veliki uspjeh, ponosni smo na to“, ističe Barić. Nekoliko godina se pokušao proširiti novorođenački probir.

„U ovih godinu  dana uvođenjem nove metode tandemske spektrometrije proširili smo   novorođenački  skrining na otkivanje  ne do sada samo dvije bolesti nego otkrivanja osam bolesti. Prije  dva tjedna   proširenim novorođenačkim  probirom otkriveno je dijete s poremećajima razgradnje masti“, izjavio je  Barić: Naglašeno je ako se bolest  novorođenačkim probirom  otkrije na vrijeme  i uvede pravovremena terapija ili promjena prehrane dijete će imati normalan rast i razvoj.

Svim suradnicima na projektu proširenog novorođenačkog probira čestitao je  pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

„Ovo je stvaranje još jedne nove kvalitete u hrvatskom zdravstvu, u sustavu u kojem se otkrivaju  metaboličke bolesti, u području  preventive. To nam daje nadu, mogućnost da dobijemo zdrave osobe“, rekao je doktor Jeleč.

Izaslanik  predsjednika Vlade  primarijus Željko Plazonić naglasio je kako treba  raditi na unaprjeđenju probira  novorođenačke populacije  i da  probir mora biti od koristi što većem broju populacije novorođenčadi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novorođena djeca, ZDRAVSTVO, MEDICINA, ZAGREB, KBC ZAGREB, kbc rebro