Scena

FRANCUSKA: Na dražbi 15.000 godina star kostur vunastog mamuta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kostur vunastog mamuta star 15.000 godina ponudit će se idući mjesec na dražbi u francuskom Lyonu. 

Kompletan kostur visok je više od tri metra, a na dražbi se nudi s objema, tri metra dugim kljovama koje teže oko 160 kg, rekao je Eric Mickeler, član Europske komore stručnjaka i savjetnika za lijepe umjetnosti. 

Potencijalni kupci kostura, čija se vrijednost procjenjuje na 450.000 do 490.000 eura, mogli bi biti predstavnici prirodoslovnih muzeja, zaklada ili privatni kolekcionari i tvrtke. 

Aukcionar Claude Aguttes podsjeća da je kostur mamuta koji je 2006. prodan za 150.000 eura izložen u jednome vinskom podrumu u južnoj francuskoj regiji Gard. 

Fosilni ostaci vunastog mamuta pronađeni su početkom prošlog stoljeća prilikom iskopa temelja današnjega zagrebačkog kazališta "Gavelle" u Frankopanskoj ulici. Na našim je područjima ta gorostasna životinja živjela u vrijeme pleistocena, a izumrla je koncem zadnjega ledenog doba prije 15.000 godina. 

Zagrebački mamut dosezao je visinu od 4 metra. U temeljima "Gavelle" pronađena je njegova bedrena kost koja se čuva u hrvatskome Prirodoslovnom muzeju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VUNASTI MAMUT, DRAŽBA, KOSTUR