Hrvatska

SPORA PRAVDA: Zbog ubojstva 15 civila optuženi pripadnici milicije SAO Krajine

Osmorica okrivljenika su prema sumnjama tužiteljstva usmrtili preostalo stanovništvo rano ujutro 15. studenog za vrijeme trajanja oružanog sukoba između hrvatskih oružanih snaga s jedne te JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane, postupajući po zapovjedi pokojnog S. B.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbog ratnog zločina nad civilima u Kostrićima, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv devetorice državljana Srbije, tereteći ih da su 15. studenog 1991. po zapovjedi danas pokojnog zapovjednika Jedinice milicije za posebne namjene SAO Krajine "Kaline Komogovina" (tzv. Šareni) ubili petnaest mještana tog sela u općini Majur, uključujući i dvoje djece.

Osmorica okrivljenika su prema sumnjama tužiteljstva usmrtili preostalo stanovništvo rano ujutro 15. studenog za vrijeme trajanja oružanog sukoba između hrvatskih oružanih snaga s jedne te JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane, postupajući po zapovjedi pokojnog S. B.

Zagrebačko tužilaštvo osmoricu okrivljenih pripadnika jedinice tereti da su u selo Kostriće te iz cjelokupnog osobnog naoružanja otvorili vatru i pucali po civilima, zajedno sa osmoricom danas pokojnih pripadnika iste jedinice.

Pritom su usmrtili 15 mještana tog sela i to četiri muškaraca, devet žena i dvoje djece nakon  čega su zapalili gotovo sve kuće u selu s ciljem prikrivanja zločina.

U selo su ušli i zločin počinili nakon što ih je kao najekstremnije okupio pomoćnik zapovjednika S. B., danas također pokojni M. Z., navodi tužiteljstvo.

Devetookrivljenika terete da je nakon tog zločina, neutvrđenog dana u drugoj polovici studenog 1991. s još dvojicom neutvrđenih pripadnika iste jedinice ubio zarobljenog mještanina Kostrića.

Taj mještanin se sa suprugom i djecom prethodno skrivao u Kostrićima i jedini od njih preživio zločin, a zatim se predao u mjestu Panjani, nakon čega je zarobljen.

Okrivljenik i još najmanje dvojica neutvrđenih pripadnika iste jedinice, potom su muškarca vezanog smjestili u osobno vozilo te ga odvezli do njegove obiteljske kuće u Majuru u koju su ga uveli kako bi im pokazao gdje se nalazi navodno skriveno oružje.

Tereti ih se da su ga cijelo vrijeme fizički zlostavljali i razbijali stvari po kući, nakon čega su ga ponovno natjerali da uđe u vozilo i odvezli prema raskrižju Kostajnica-Panjani, a potom ga na neutvrđeni način lišili života.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je u odnosu na jednog okrivljenog, kazneni postupak je obustavljen zbog smrti.

Optužnicom je predloženo da se protiv svih okrivljenika odredi istražni zatvor do okončanja kaznenog postupka po zakonskoj osnovi opasnosti od bijega i radi neometanog odvijanja postupka za kazneno djelo kod kojeg su okolnosti počinjenja posebno teške.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MAJUR, DOMOVINSKI RAT, ratni zločin, sao krajina, DORH, ZAGREB, KOSTRIĆI