Hrvatska

VETO SANJINA ŠPANOVIĆA: Stjepan Mesić o Agrokoru, sudu u Haagu i Vladimiru Šeksu

Aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović pohvalio je zbog njenih posljednjih akcija po pitanju vanjske politike, pogotovo put u Rusiju i sastanak sa Putinom. Što se tiče njezinih sukoba s Plenkovićem, on smatra da ta njezine kritike imaju utemljenja.

Piše: PolitikaPlus/Veto

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji bivši predsjednik Stjepan Mesić kazao je kako po njemu Saborsko povjerenstvo za Agrokor nije trebalo biti ukinuto.

“Formalno pravno je točno da je ukinuto po sili zakona, ali je povjerenstvo moglo dalje raditi sa nekim drugim ciljevima i uputama koji se ne tiču istrage. Moglo se govoriti o političkoj pozadini ne samo Agrokora, već i privatizaciji gdje je očito bilo kriminala. Mogao se zakon promijeniti da povjerenstvo nastavi raditi u istom sastavu”, kazao je Mesić.

Upitan kako je on doživio povjerenstvo obzirom da je on bio prvi svjedok, kazao je kako je po njemu povjerenstvo imalo smisla, ali nisu imala sva pitanja.

“Povjerenstvo je imalo smisla, ali nisu imala sva pitanja. Za neka pitanja uopće nije bilo razloga, recimo pitanje zašto sam na proslavi Lovačkog saveza Hrvatske sjedio pokraj Ivice Todoriće, a to je pitanje za protokol koji me tamo smjestio. Ne mogu se sjetiti svih 170 uzvanika, sjećam se onih koji su bili za mojim stolom, njega se i dalje ne sjećam jel bio. Mi smo se sreli par puta u životu”, kazao je Mesić.

Priznao je kako je i za vrijeme njegovog mandata na čelu države bilo inozemnih upozorenja oko opasnosti Agrokorove ekspanzije.

“Agrokor je dovodio Hrvatsku u problem da ako on bude u opasnosti, da bude i Hrvatska u opasnosti i to se dogodilo. Meni je prilikom posjeti London City Bank tada rečeno da Agrokor ide previše u ekspanziju i da bi to moglo koštati Hrvatsku”, kazao je Mesić koji na pitanje što je poduzeo po tom pitanju je rekao da nije mogao ništa jer nije imao operativnu dužnost. Na dodatno pitanje ne misli li da je bio to barem dužan iznijeti u javnost, kazao je da misli da nije.

“Ja nisam mogao poduzeti ništa, to je bila informacija za mene, ali operativno nisam mogao poduzeti. To nije bio podatak koji bi mogao nekog uzbuditi, jer tad kad sam bio predsjednik se Agrokor držao nekih okvira. To je bila infomacija za mene, ne za javnost i nisam to prenio ni Sanaderu. On je puno bolje od mene znao u kakvom je stanju Agrokor”, kazao je Mesić koji smatra da je “HDZ sigurno štitio Agrokor i poslovnu politiku Agrokora, ali da je činjenica da je to radio i SDP”.

Lex Agrokor po njemu nije trebalo raditi, i da se nije trebalo plašiti ljude da će ostati bez posla, jer stečaj ne bi značio da firme trebaju prestati raditi.
Ministar Marić je po njemu trebao sam dati ostavku i vratiti se u firmu iz koje došao, a to je upravo Agrokor.

Aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović pohvalio je zbog njenih posljednjih akcija po pitanju vanjske politike, pogotovo put u Rusiju i sastanak sa Putinom. Što se tiče njezinih sukoba s Plenkovićem, on smatra da ta njezine kritike imaju utemljenja.

“Ali mislim da bi za javnost bilo bolje da se to riješi u razgovoru ili da se dogovori sjednica Vlade na koju bi i ona bila pozvana. Mislim da je potrebno više komunikacije tu”, kazao je Mesić.

U emisiji Veto bivši predsjednik Stjepan Mesić nije želio komentirati presudu koju čeka šestorku iz HVO-a u srijedu jer to nikada nije unaprijed radio.

“Ne volim komentirati presude koje nisu donesene iako su već napisane. Ali Hrvatska nije u opasnosti zbog te presude bez obzira kakva će ta presuda biti”, kazao je Mesić.

No, komentirao je doživotnu zatvorsku kaznu Ratka Mladića rekavši kako ipak pravda za Hrvatsku nije zadovoljena.

“Doživotna kazna je nešto što je jedino moglo biti pravedno jer je on jedan od glavnih krivaca za genocid na području Bosne, ali i Hrvatske. Za Hrvatsku nažalost nema presude, i pravda za Hrvatsku nije zadovoljena. Za ono što je učinjeno u Škabrnji je on glavni odgovorni i provodio je zločine na područuju Dalmacije”, kazao je Mesić.

Ustvrdio je kako je skandalozno kako su Vučić i Dodik reagirali na presudu.
“Srbija nije prošla katarzu, a pogotovo Republika Srpska na čelu čije države je netko tko ne priznaje državu u kojoj je visokoj dužnosti. Tu bi medunarodna zajednica trebala djelovati i da oni koji ne priznaju BIH, ne mogu biti u nijednoj instituciji toj državi. To bi trebalo dati veći utjecaj medunarodnoj zajednici kao što je imala nekada. Skandalozno je ratni zločinci su u Srbiji heroji, umjesto da imaju status zlatnog zločinca”, kazao je Mesić.

Upitan da dade potpunu ocijenu radu Haaškog suda, kazao je kako on nija pravio do kraja svoj posao.

“Ono što je Haaški sud trebao nije napravio do kraja, ali imao je okvire u kojima je morao djelovati. Trebao je do kraja rasvjetliti zločine i zločince. Nije smio politizirati, ali je toga bilo. Neosporno je da se Hrvatska branila, ona prema Srbiji nije ispalila niti jedan metak. Prema nekim presudama ostaje jedna sumnja da je bilo tog balansiranja izmedu uloge Hrvatske kao napadnute države i Srbije kao agresora. Ali apsolutno je bilo potrebno imati takav sud jer niti jedno domaće pravosude nije imalo snage tada suditi svojim ratnim zločincima”, kazao je Mesić.

“Vladimir Šeks i ja smo kolege po struci kao pravnici, ali je on mene malo iznenadio. Znalo se da su neki suradivali sa UDBA-om. Ja sam u jednom razgovoru s Tudmanom i Manolićem rekao da ima prema mojim informacijama puno onih koji su bili radili za UDBA-u kao doušnici, a sada su uključili u našu politiku. Tudman je šutio, a Manolić mi je samo rekao da oni koji su procijenili da naš pokret uspijeti i da ćemo ostvariti političke ciljeve očekuju za sebe neku korist. Rekao je da oni sada nama koriste jer su hrabri, ali ako ne uspijemo njima neće biti ništa jer su na zadatku”, odgovorio je Stjepan Mesić na ironično pitanje voditelja Sanjina Španovića na pitanje je li on zvao Vladimira Šeksa kolegom aludirajući na posljednje napise o tome kako je on pod tim kodnim imenom bio suradnik UDBA-e.
Upitan jesu li ti documenti točni i kakve on ima informacije o tom slučaju, rekao je kako je ono što je napisao vjerovatno i istinito.

“Ono što je istina, je ono što je napisano. A obrazloženje Šeksovo me malo iznenaduje, jer mene zanima kako on dobiva uvid u nekakvu dokumentaciju gdje sam ja potpisao formular koji sam potpisao prilikom povratka putovnice u kojem sam morao odgovoriti jesam li sreo ikoga iz političke emigracije. On je to na jedan podli način prezentirao, a sebe raltivizirao”, kazao je Mesić.

Kaže da nije znao je li Tudman imao uvida i saznanja o toj Šeksovoj proslošti, ali je ispričao zanimljivu epizodu.

“Uoči prvih izbora mene je zvao jedan odvjetnik u Zagrebu i rekao mi da mu je Vlado Šeks koji je u to vrijeme bio jedan eksponirani HDZ-ovac ostavio jednu torbu. Tvrdio mu je da je ostavio torbu koju je ovaj našao u Osijeku i da je bila puna spisa. Ja sam došao do njega i vidio da je to jedna velika torba dupka puna spisa. Malo smo to prolistali i to su bili sve agenturni izvještaji i u dijelu o Slavoniji su bili izvještaji o meni, Stipi Jukiću, Dragi Trošelju i još nekima koji smo bili osumljičeni i osudeni nakon pada Hrvatskog proljeća. Pisalo je da smo sigurno nacionalisti, ali ne i šovinisti. Mi smo o tome obavijestili Tudmana, dali smo mu te izvještaje i pitali se kako je on to našao na kolodvoru u Osijeku i nosio u Zagrebu. Na kraju mu je taj odvjetnik to vratio, ali bez tih agenturni izvještaja koji su se nas ticali”, ispričao je Mesić.

Kazao je da ne zna koja je zamisao tih koji su počeli puštati te dokumente, ali da sigurno oni štete Andreju Plenkoviću. A njegovo zazivanje hibridnog rata nazvao je zanimljivom pojavom.

“Treba reći o čemu se radi, jer hibridnih ratova ima kad su države u pitanju, ali i u prenesenom smislu kada se nekoga napada, a želi se naštetiti nekom drugom. Mislim da je to više unutarstranački rat, ajmo reći unustarstranačko preslagivanje nego hibridni rat”, kazao je Mesić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HAAG, AGROKOR, stjepan mesić, stipe mesić, N1, VETO, VETO SANJINA ŠPANOVIĆA, vladimir šeks