Scena

LEICESTER: Otkriveno mjesto prvog iskrcavanja Julija Cezara u Velikoj Britaniji

Arheolozi tvrde da se lokacija poklapa s opisom samog Cezara po kojemu je vidljiva s mora, ima velik otvoreni zaljev, a iznad nje je povišen dio, odnosno brdo koje je poput osmatračnice.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Arheolozi vjeruju da su pronašli mjesto prvog iskrcavanja Julija Cezara na tlu današnje Britanije, u Kentu.

Vjeruje se da se rimski general iskrcao u zaljevu Pegwell u regiji Thanet. Dosad je točno mjesto iskrcavanja bilo nepoznato.

Ono se danas nalazi oko kilometar unutar kopna, no u Cezarovo doba bilo je na obali, piše BBC.

Arheolozi tvrde da se lokacija poklapa s opisom samog Cezara po kojemu je vidljiva s mora, ima velik otvoreni zaljev, a iznad nje je povišen dio, odnosno brdo koje je poput osmatračnice.

Cezarova je vojska ondje odmah izgradila manju utvrdu, a znanstvenici sa Sveučilišta Leicester tvrde da su otkrili mjesto iskrcavanja.

Arheolozi su pronašli rimsko koplje i grnčariju u obližnjem selu Ebbsfleet, a većina predmeta datira iz prvoga stoljeća prije nove ere.

Površina baze bila je oko 50 jutara, a glavna joj je namjena bila zaštititi Cezarovu flotu, koja je bila izvučena na obalu.

Na samoj lokaciji je pronađen obrambeni jarak, što upućuje na to da je riječ o vojnoj utvrdi. Oblik samog jarka sličan je rimskim utvrdama u Alesiji u Francuskoj.

Prva Cezarova invazija izvedena 55. godine prije nove ere bila je neuspješna s obzirom na to da su Rimljani naišli na snažan otpor tamošnjih stanovnika Brita, no iduće 54. godine stanje je bilo drukčije. Unatoč tomu Cezar nikada nije uspostavio okupacijske snage na britanskom tlu.

Njegovo iskrcavanje u Kentu olakšalo je Rimljanima osvajanje dijelova Britanije gotovo stotinu godina kasnije kad je počela stalna rimska okupacija Velike Britanije, koja je uključivala Wales i dijelove Škotske, a trajala je gotovo 400 godina.

Cezar se u Italiju vratio kao junak nakon slavnog prijelaza rijeke Rubikon 49. godine prije nove ere, a da prethodno nije raspustio vojsku, što je predstavljalo uvredu za rimski Senat.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CEZAR, arheologija, velika britanija, RIMSKO CARSTVO