Hrvatska

PANTOVAČAK: Predsjednica - Hrvati u BIH nisu gosti, nego njezin konstitutivni narod

U kulturno-umjetničkom programu pjesmom i plesom nastupio je KUD Izvor iz Usora, a osim odraslih nastupila su i djeca koja su prikazala običaje iz Usore na Badnjak kao što je kolikanje, igranje s orasima u slami, te su izveli božićne pjesme.

Piše: Ivana Vranješ

Predsjednica Republike  Kolinda   Grabar  Kitarović u subotu  je na Danima otvorenih vrata u svom  Uredu  na Pantovčaku  ugostila Hrvate iz Bosne i  Hercegovine, čime je potvrđeno zajedništvo Hrvata, ali i međudržavna suradnja.

„Hrvatski  narod je vezan za BIH i danas kao što je bio od njezinog  prvog povijesnog spomena, kao što je i  hrvatska država  vezana za BIH kao najbližeg susjeda. Hrvati u BIH nisu gosti, nego njezin konstitutivni narod koji u konzumiranju svojih suverenih prava ne žele ništa drugo, nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima“, rekla je predsjednica. Naglasila je da Hrvati u  BIH nisu niti će biti nacionalna manjina, da žive i   živjet će tamo stoljećima.

„Stabilnost i dinamična razvojna perspektiva BIH važna je za Hrvatsku i cijelu Jugoistočnu Europu.   Perspektiva članstva BIH u Europskoj uniji je od  prvorazredne gospodarske,političke , kulturne  i sigurnosne važnosti „, poručila je predsjednica. , te je dodala  da je Hrvatska spremna pomoći  BIH da prijeđe taj  put, a  kako je rekla ostvarivanje pune  ravnopravnosti Hrvata u BIH neizostavan je dio tog  puta.

„Hrvatska svojim  Ustavom, ali kao država jamac  provedbe  daytonskog  sporazuma obvezna je pružati potrebnu pomoć, ne samo političku potporu BIH, nego i u provedbi kulturnih programa, obrazovanju, gospodarskim projektima, kao i  potporu na međunarodnoj sceni“, zaključila je predsjednica

U kulturno-umjetničkom  programu pjesmom i plesom nastupio je KUD Izvor  iz  Usora, a osim odraslih  nastupila su i djeca koja su prikazala običaje iz Usore na Badnjak kao  što je kolikanje, igranje s orasima u slami, te su izveli  božićne pjesme.

„Za nas je neizmjerna sreća što je naš  KUD primila predsjednica Republike. Raduje  nas susret s njom. Puno nam to znači, ponosni smo i sretni kao i cijela Usora“, rekla je predsjednica KUD   Izvor  Ružica Ivić. Spomenula je da KUD njeguje  tradiciju Usore kroz pjesme, plesove, te sviranjem tradicionalnih instrumenata. „Najpoznatije je naše pjevanje u tri koje s nigdje  ne izvodi u BIH  osim u Usori. Uz odrasle imamo i djecu članove od prvog do petog razreda osnovne škole koje učimo njegovati naše običaje“, rekla je Ivić.

Među brojnim udrugama Hrvata  iz BIH na susretu s predsjednicom je bila i udruga Duvnjaka  Zagreb.

„Udruga povezuje studente iz Tomislavgrada koji dolaze studirati u Zagreb i one koji su rođeni u Zagrebu, ali svima im je zajedničko da imaju  podrijetlo iz Tomislavgrada. Budući studenti iz Tomislav grada svake godine dolaze i na Smotru Sveučilišta u Zagreb. Kao  udruga imamo dramsku grupu i osmišljavamo tekstove karakteristične za naš  kraj, njegujemo naše plesove i narodnu   nošnju“,  rekla je Zvonimira studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i  članica Udruge  Duvnjaka Zagreb.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HERCEG BOSNA, BIH, kolinda grabar kitarović, pantovčak, hrvati u bih