Scena

HRT: Dvjestoto izdanje religijske emisije Pozitivno

Prve su najave emisije Pozitivno snimljene na tornju zagrebačke katedrale, a prva je emisija prikazana 20. rujna 2012. godine. Emisija je nekoliko puta mijenjala dan, program i termin prikazivanja, ali posljednjih se godina ustalio termin nedjeljom nakon mise ili rjeđe prije mise. Ciljna su publika mladi, obitelji te radno aktivno stanovništvo. Sve su reportaže i razgovori dokumentarni.

FOTO: Krasnodar Peršun/HRT
Piše: PolitikaPlus

Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u nedjelju 10. prosinca s početkom u 11.05 nakon prijenosa mise iz Nove Gradiške prikazat će dvjestoto izdanje religijske emisije Pozitivno.

Riječ je o mozaičnome magazinu u trajanju od 28 minuta u kojemu se u pet do deset televizijskih priloga i uz razgovor s gostom odgovara na zanimljiva pitanja o vjeri, donose se priče o zanimljivostima o životu svećenika, redovnika, redovnica i svih vjernika, redovite su obiteljske teme i one za mlade te priče o manje poznatim činjenicama iz života i rada Katoličke Crkve ili njezinih članova. Emisija donosi i priloge iz života drugih vjerskih zajednica te dobre priče iz života svih hrvatskih građana. Urednik je i voditelj emisije Mario Raguž.


Dio je tema povezan s Katoličkom Crkvom ili kojom drugom vjerskom zajednicom, a dio tema u tome mozaičnome magazinu donosi lijepe pozitivne priče. Prve su najave emisije Pozitivno snimljene na tornju zagrebačke katedrale, a prva je emisija prikazana 20. rujna 2012. godine. Emisija je nekoliko puta mijenjala dan, program i termin prikazivanja, ali posljednjih se godina ustalio termin nedjeljom nakon mise ili rjeđe prije mise. Ciljna su publika mladi, obitelji te radno aktivno stanovništvo. Sve su reportaže i razgovori dokumentarni.


Emisija je pokazala koliko dobroga ima u Republici Hrvatskoj, a ima i odgojno-obrazovnu ulogu jer potiče gledatelje na humanost. Ne bježi se od problema, ali kad se govori o nekome problemu, pokazuje se i kako je uspješno bio riješen. Primjerice, u više su navrata sugovornici svjedočili o tome kako su preživjeli tešku ili zloćudnu bolest, ali su potvrdili kako to nije slomilo njihov optimizam. U emisiji Pozitivno prikazano je više stotina priloga iz Republike Hrvatske, ali i iz drugih država u okružju i šire. Desetak su emisija posebna izdanja jer je u njima naglasak bio samo na jednoj temi, primjerice Hodočašće Hrvata u Rim, Branitelji s Peruće, Muzej u Livnu, Gospa od Prizidnice, veliki intervjui sa Živkom Kustićem, Bonaventurom Dudom, Davorom Pavunom i brojnim drugima.


„U dvjesto su emisija dolazili gosti s različitih strana, neki se prvi put pojavili na televiziji, neki su bili visoki vjerski dužnosnici, neki su bili mali, ali veliki ljudi, neki su bili doktori znanosti, a neki s niskim stupnjem obrazovanja, ali zanimljiviji od onih koji se smatraju velikima“, prisjeća se urednik i voditelj Mario Raguž.


„Pozitivno je emisija koja ne opterećuje, koja se bavi laganim temama, emisija za opuštanje. Gledatelji koje susrećem na terenu kažu kako emisija ima različitih tema za sve uzraste, a koje su pritom dobro obrađene. Ujedno se emisija radi bez stresa i radi je autorski tim koji samo možete poželjeti“, ističe producent emisije Draško Vrgoč.


„Godinama sam slušao mnoge televizijske stručnjake koji su tvrdili kako gledatelje ne zanimaju dobre priče nego samo crnilo. Smatrao sam kako to nije istina i to sam odlučio dokazati jer je normalno da se ljudi okupe kad se dogodi prometna nezgoda ili požar, ali se isto tako okupe na dolasku zlatnih olimpijaca ili se dive ljudima koji imaju neki talent. Zašto to ne pokazati? Emisiju sam nudio brojnim urednicima deset godina dok se nije pojavila mogućnost da počne njezino prikazivanje. Zahvaljujem svim kolegama koji su na bilo koji način pomogli u proizvodnji oko stotinu sati pozitivnoga programa. Teško je spomenuti svako ime jer tko će nabrojiti sve majstore kamere, tona i svjetla, sve vozače, lektore, asistente, montažere, tajnice, producente, realizatore, koordinatore troškova te nekoliko desetaka novinara iz doslovno svih HRT-ovih centara i dopisništava? Zato hvala svima! Ipak moram izdvojiti troje kolega koji su tu bili od početka: redateljicu Moniku Štengl, producenta Draška Vrgoča i glazbenoga urednika Emilija Kutlešu. Smatram kako sam dokazao svoju tezu da ljude ipak zanimaju i dobre priče. Emisiju Pozitivno u premijeri u prosjeku gleda oko 150 tisuća ljudi, a kad se pribroje i reprize, broj je gledatelja znatno veći. U usporedbi s emisijama svih hrvatskih televizija s nacionalnom koncesijom Pozitivno je među deset posto najgledanijih. Možda se meni samo čini, ali nakon što je Pozitivno našlo svoje mjesto pod suncem često čujem riječ pozitivno iz usta mnogih dionika javnoga prostora. Također sam vidio kako se u još nekim emisijama i televizijama, novinama i portalima redovito pojavljuju dobre priče kao izdvojeni blok ili tema“, ističe urednik i voditelj emisije Mario Raguž.


Redateljica je većine emisija Monika Štengl, a prvi je redatelj bio i Vjekoslav Šandrić. Producenti su Draško Vrgoč, Mate Letica i Zdravko Sandrin. Asistentice su Marija Šebrek, Lidija Srša i Marijeta Jelenčić. Koordinatorica je troškova produkcije Tanja Zadro, a tajnica Jadranka Šovagović. Novinari su Sanja Kos Bojanić, Branko Dobrota, Miljenko Karačić, Božo Vodopija, Branko Biočić, Josip Stantić, Marina Fio Gabud, Zrinka Krešo, Iva Lerotić, Špela Cvitković Iličić, Niko Kostanić, Hrvoje Đurašin, Stjepan Stjepić, Bojana Španiček, Andrijana Gregur, Stela Sep, Silvio Stilinović, Gordana Lovrečić, Paula Poljak Morandini, Ivica Grudiček, Irena Hrvatin, Vjeko Hudolin, Stipe Božić, Sani Lukić, Vedran Benić, Sanja Najvirt, Melita Homa, Goran Perić, Leon Čuljak, Petra Pajdaković Šebek, Vlatka Kusanić, Ana Dobrović, Perina Pribilović, Ante Vukušić, Hrvoje Matejčić, Ilko Barbarić, Marijana Kranjec, Marina Gantar, Mašenka Vukadinović, Danijela Bratić Herceg, Sandra Lacković, Karmen Šore, Verica Rebrina, Ana Milić, Helena Abramović, Dijana Slavica, Magdalena Šipić, Elvira Dizdarević, Nada Prkačin, Suzana Balen, Tomislav Rataj, Zrinka Perić, Dominik Strize, Pero Štrbe, Šime Kovačević, Damir Ravlić, Nataša Papić, Dinko Kreštalica, Ivana Šilović, Odri Ribarović, Kristina Dukić, Klaudija Modrić Plantarić, Pero Barić, Ružica Divac Borovečki, Renata Margaretić Urlić, Sara Badžek, Domagoj Puškarić, Jelena Tomac, Krešo Fumić, Ivana Bilen i Nikolina Gerek.


Mozaično-religijski magazin Pozitivno gledatelji mogu pratiti na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) svake nedjelje s početkom u 11.05, a emisija je dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TELEVIZIJA, HTV, HRT, RELIGIJSKI PROGRAM, POZITIVNO, RELIGIJA