Svijet

'ODGOVORNOST': Njemačke tvrtke krive za nesreću argentinske podmornice?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Argentinski istražitelji pokrenuli su istragu protiv dvije njemačke tvrtke koje su radile na remontu podmornice "San Juan“ koja je s 44 članova posade sredinom studenog nestala u južnom Atlantiku, javlja u subotu njemački javni servis Bayerische Rundfunk (BD).

"Postoji sumnja da su prilikom remonta podmornice 2011. dvije njemačke tvrtke odgovorne za obnovu akumulatora platile mito a iz dokumentacije o remontu nije vidljivo koje konkretne poslove su obavile na podmornici“, javlja BR pozivajući se na argentinske istražitelje. 

Sumnja se da je podmornica njemačke proizvodnje potonula nakon eksplozije jednog od akumulatora za koji su bile odgovorne tvrtke Ferrostaal iz Essena i EnerSys-Hawker iz Hagena. 

Istraga zbog korupcije prilikom ugradnje oko 5 milijuna eura skupih akumulatora već je pokrenuta 2010. ali je, kako BR citira argentinskog ministra obrane Oscara Aguada, "gurnuta pod tepih“. 

"Postoje izjava osoba koje su bile uključene u radove da akumulatori ne odgovaraju potrebnim standardima“, rekao je Aguad. 

Podmornicu razreda S42 je izgradila njemačka kompanija Thyssen i 1983. isporučila argentinskoj mornarici. 

Tvrtka Ferrostaal je na upit BR-a priopćila da na nije bila uključena u radove oko akumulatora a tvrtka EnerSys-Hawker nije reagirala na upite novinara.

Prema riječima Cornelie Schmidt-Liermann, predsjednice Vanjskopolitičkog odbora argentinskog parlamenta, od Njemačke vlade su zatražene informacije koje bi doprinijele rasvjetljavanju ovog slučaja. 

Potraga za nestalom podmornicom je u međuvremenu službeno obustavljena a 44 članova posade vode se kao nestali.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

podmornica, argentina, njemačke tvrtke