Hrvatska

Bulj prijavio Plenkovića zbog sukoba interesa: Vjenčanog kuma stavio je za veleposlanika u Londonu

Piše: PolitikaPlus

'Nedvojben je sukob privatnog interesa Andreja Plenkovića, kao predsjednika Vlade, prilikom sudjelovanja u donošenju odluke kojom se njegovog vjenčanog kuma predlaže na mjesto šefa diplomatske misije', smatra Bul.

Mostov zastupnik Miro Bulj prijavio je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je, prema njegovom mišljenju, Igor Pokaz odlukom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović imenovan za veleposlanika u Londonu zato što je kum Andreja Plenkovića, javlja Novi list

"Nedvojben je sukob privatnog interesa Andreja Plenkovića, kao predsjednika Vlade, prilikom sudjelovanja u donošenju odluke kojom se njegovog vjenčanog kuma predlaže na mjesto šefa diplomatske misije, a koji prijedlog faktično znači i imenovanje na veleposlaničku dužnost, budući da je mišljenje Hrvatskog sabora o tom prijedlogu neobvezujuće, dok je odluka predsjednice RH o imenovanju samo formalni čin u postupku imenovanja šefova diplomatskih misija", navodi se u Buljevoj prijavi, na osnovi koje će povjerenstvo na čelu s Dalijom Orešković tek odlučivati hoće li pokrenuti postupak protiv premijera Plenkovića. 

Bulj tvrdi da je Plenković prekršio odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa prema kojoj sukob interesa državnog dužnosnika postoji kad njegov privatni interes "utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti".

Plenkoviću ide u prilog činjenica da je Pokaz i prije nego što je on preuzeo premijersku dužnost bio zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova. U Pokazovoj se biografiji navodi da je, između ostalog, bio veleposlanik u Stalnoj misiji Hrvatske pri NATO-u, a od 2012. do 2015. veleposlanik u Rusiji, piše Novi list