Hrvatska

ZAGREB: Potpisan Protokol o suradnji ministarstava zdravstva R Hrvatske i FBiH

Piše: Ivana Vranješ

Ministar zdravstva RH Milan  Kujundžić i ministar  zdravstva  Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav  Mandić u   srijedu u Zagrebu  potpisali su  Protokol o suradnji  dvaju ministarstva u području  transplantacijske medicine

Također je ministar  Kujundžić s ravnateljem  Sveučilišne kliničke  bolnice Mostar  Antom Kvesićem  popisao  ugovor o načinu  utroška sredstava  slijedom odluke Vlade RH o dodjeli sredstava  za zdravstvo u Bosni i Hercegovini.

Ministar Kujundžić  je rekao da Protokolom o  transplantaciji Hrvatska  nastavlja praksu  dobrih susjedskih odnosa i pomoći. Spomenuo je  kako je Hrvatska u daljnjoj i bližoj povijesti pomagala osnovati Medicinski fakultet u Sarajevu, kasnije u Banja Luci i Mostaru.

„ Na tragu pomoći je i  Ugovor , gdje  sustav zdravstva Hrvatske pomaže ugroženim i hitnim pacijentima u  BIH transplantacijom solidnih  organa  pogotovo kod djece i onih osoba koji ne mogu čekati , koji su hitni, a taj ugovor je na  bazi reprociteta „, pojasnio je ministar . Dodao je da  sustav zdravstva i Vlada RH idu i korak dalje , a to je da hrvatski stručnjaci  osposobljavaju  za transplantaciju  stručnjake u Bosni i Hercegovini  koji će i transplantaciju organa obavljati u svojoj zemlji..

„ Vjerujem da će suradnja spasiti brojne živote u Bosni i Hercegovini, a isto tako i potaknuti   građane da se  uključe i da  Bosna i Hercegovina  ide koracima Hrvatske kako u transplantaciji tako i donaciji organa“, izjavio je ministar. Naglasio kako drugi potpisani   ugovor , odnosno s   Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar  je ustavna i moralna obveza Hrvatske da pomogne Hrvate izvan njezinih granica.

„ S obzirom na teškoće zdravstvenog sustava u Bosni i Hercegovini , tešku dostupnost lijekova i ugradbenog materijala  Vlada RH je donirala 40 milijuna kuna Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za dospjele dugove za lijekove i ugradbeni medicinski materijal“,  ističe ministar Kujundžić. Izrazio je nadu da će se time  prebroditi problemi vezani uz rizik  dostave lijekova.

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine  Vjekoslav  Mandić je zahvalio Ministarstvu  zdravstva RH i Hrvatskoj što su pokazali senzibilitet. Naglasio je kako je ugovor s obzirom na  reprocitet na obostranu korist dviju  susjednih država., te  omogućava građanima BIH da udu u Eurotransplant  i pristupe transplantaciji

„ Omogućili ste nam  da potpišemo Protokol o suradnji i nadamo se daljnjoj suradnji u ostalim granama  da nastavimo s napretkom i boljitkom susjedne države“, rekao je Mandićn. Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante  Kvesić zahvalio je  Vladi RH i ministru Kujundžiću na pomoći.

„ Okolnosti u kojima naša bolnica radi su iznimno teške .  Kad ne možemo  liječiti naši  pacijenti  dolaze na liječenje u Hrvatsku, pa se i preseljavaju, a nama je cilj da zadržimo ljude. Kad smo gradili bolnicu  Vlada RH nam je kontinuirano  pomagala, imamo dobru  bolnicu koju treba  osposobiti da i funkcionira. Imamo preko 350 stručnjaka i radimo sve  osim transplantacija, imamo preko tisuću ljudi koji  čekaju transplantaciju, a 15 naših medicinskih ekipa u  Hrvatskoj se osposobljava za transplantaciju organa“, zaključio je Kvesić.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, suradnja, medicina, rh