Tvrtke

VLADA: Odobreno jamstvo Hrvatskoj brodogradnji Trogir

Piše: PolitikaPlus

Vlada je u četvrtak odobrila državno jamstvo od 32 milijuna eura u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ili drugih poslovnih banaka, a u svrhu osiguranja izgradnje broda u tvrtki Hrvatska brodogradnja Trogir.

Državno jamstvo izdaje se za osiguranje povrata avansa naručitelju Kermas International Limited sa sjedištem u Malti, čiji je osnivač i generalni direktor Danko Končar. 

Hrvatska brodogradnja Trogir, koje je ovisno društvo Brodotrogira, 27. rujna ove godine je s tvrtkom Kermas International sklopila ugovor za gradnju putničkog broda za ekspedicijska putovanja. Brod je dužine 80 metara i kapaciteta 40 putnika, a ugovorena je isporuka broda 30. studenoga 2019. godine.

Ugovor o gradnji broda u dijelu predviđene dinamike naplate vrlo je povoljan za brodogradilište, s obzirom na planirane avansne uplate kupca u visini 80 posto od ugovorene cijene broda, što čini 84 posto ukupnih troškova gradnje.

Ostatak nedostajućih sredstava do ukupnih troškova gradnje u iznosu od 6 milijuna eura brodogradilište planira osigurati kreditima za premoštenje financiranja bez državnog jamstva i odgođenim plaćanjem dobavljačima materijala i usluga.

Kako je naveo ministar financija Zdravko Marić, temelj za predmetni zahtjev Hrvatske brodogradnje Trogir za izdavanje državnih jamstava sadržan je u programu restrukturiranja Brodotrogira, kao i u ugovoru o prodaji i prijenosu dionica Brodotrogira.

Time je definirana obveza Republike Hrvatske da se, temeljem zahtjeva društva Brodotrogir ili ovisnog društva, uz uvjet da se ispune određeni kriteriji, donese odluka o izdavanju državnog jamstva za osiguranje avansnih uplata kupaca za novogradnje, sve dok se ne dosegne ukupni iznos od 20 milijuna kuna ekvivalenata državne potpore sadržane u tim jamstvima. 

Osnovano Inovacijsko vijeće za industriju

Vlada je u četvrtak donijela i odluku o osnivanju Inovacijskog vijeća za industriju, koje bi imalo 21 člana, a za predsjednika tog vijeća imenovala Marija Antonića, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Premijer Andrej Plenković izrazio je nadu da će rad tog vijeća potaknuti inovativnost hrvatske industrije.

Osnivanje tog vijeća u skladu je s ranije prihvaćenom strategijom poticanja inovacija u razdoblju od 2014. do 2020. i ono je odgovorno za upravljanje provedbom te strategije.

Vijeće imenuje Vlada, a članovi Vijeća su, među ostalim, predstavnici tijela državne uprave koja su operativno odgovorna za provedbu strategije, predstavnici znanstveno-istraživačkih institucija te istaknuti znanstveni stručnjaci i istraživači.

Ranije prihvaćenom Strategijom pametne specijalizacije 2016.-2020. definiran je strateški i upravljački okvir za unaprjeđenje nacionalnog inovacijskog sustava i zadaci Inovacijskog vijeća.

Tako su zadaci Vijeća, među ostalim, koordinacija i usmjeravanje operativne provedbe utvrđenih prioriteta i mjera strategije kroz davanje preporuka i donošenje odluka o provođenju nacionalnih inovacijskih prioriteta, predlaganje mjera za poboljšanje inovacijskog sustava, kao i donošenje preporuka vezanih za poboljšanje i revidiranje ciljeva i prioriteta inovacijske politike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

brodogradnja, vlada, habor, trogir