Hrvatska

Bazilika rođenja Isusova: Jedno od najstarijih i najsvetijih mjesta u kršćanstvu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bazilika rođenja Isusova u Betlehemu u kojoj će biti održana polnoćka, izgrađena na mjestu gdje se po tradiciji rodio Isus Krist, jedno je od najsvetijih i najštovanijih mjesta u kršćanstvu.

Smještena deset kilometara južno od Jeruzalema, jedna je od najstarijih crkava u svijetu. Povijest joj je bila burna. Izgradio ju je rimski car Konstantin 330., nakon čega kroz stoljeća bila žrtvama požara i invazija, djelomično uništena, pa obnavljana i nadograđivana.

Prostire se na 12 tisuća četvornih metara, izvana nalikuje na tvrđavu od vapnenca, a njome zajednički upravljaju rimokatoličke, grčkopravoslavne i armenske crkve, koje sve ondje imaju svoje samostane.

Bazilika rođenja Isusova sastoji se zapravo od dvije crkve, izgrađene iznad kripte gdje se po vjerovanju rodio Isus.

U glavno zadnje, baziliku rođenja, ulazi se kroz niska "vrata poniznosti" kroz koja nitko ne može proći uspravno. Izgrađena su tijekom osmanske vladavine kako u crkvu ne bi mogli upasti konjanici.

Dizajnirana je kao tipična rimska bazilika s pet brodova i apsidom na istočnom kraju, gdje se nalazi svetište. Njime upravlja jeruzalemska patrijaršija Grčke Pravoslavne Crkve.

Njoj je pridružena rimokatolička crkva svete Katarine, gdje latinski patrijarh Jeruzalema na badnju večer slavi polnoćku na latinskom i arapskom.

Mjesta ima za samo nekoliko stotina ljudi, među kojima je uvijek i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Špilja rođenja ispod bazilike označava mjesto na kojem se rodio Isus. Točna lokacija označena je ispod oltara srebrnom zvijezdom s 14 krakova.

Ispred bazilike je Trg jaslica, veliki otvoreni prostor u srcu Betlehema, gdje se hodočasnici okupljaju na badnju večer i pjevaju božićne pjesme. Ondje je i božićna jelka obično visoka petnaestak metara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krčanstvo, Bazilika rođenja Isusova, crkva