Mojbiz

PREMIJER PLENKOVIĆ: Za dugove u zdravstvu osigurali smo dodatnih 200 milijuna kuna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u srijedu na početku sjednice Vlade da je Ministarstvo financija pronašlo dodatnih gotovo 200 milijuna koja će se raspodijeliti za dugove u zdravstvu, kao i da se u aktivne mjere zapošljavanja od 2018. do 2020. namjerava iz nacionalnih sredstava i EU fonda uložiti 1,6 milijardi kuna.

"Nakon uspješnog rebalansa proračuna Ministarstvo financija u  zadnjim danim kalendarske godine je pronašlo dodatna sredstva koja će se preraspodijeliti za dugove u zdravstvu  i to 100 milijuna kuna za državne bolnice i 97 milijuna za županijske bolnice. Kada to povežemo s 1,162 milijarde u rebalansu ovih dodatnih skoro 200 milijuna kuna , govori o tome da smo vjerojatno jedina i prva Vlada koja je u godini dana uspjela više od 1,3 milijarde kuna alocirati za zdravstvo", kazao je Plenković na početku sjednice ustvrdivši da je Vlada  vodila odgovornu fiskalnu politiku i da je odlučna smanjiti dugove u zdravstvu.

Osvrnuo se i na prvu točku sjednice Vlade koja se odnosi na mjere aktivne politike zapošljavanja odnosno Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine. "Koristeći nacionalna sredstva i sredstva Europskog socijalnog fonda dodijelit ćemo 1,6 milijardi kuna za zapošljavanje i na taj način, uvjeren sam, nastaviti pozitivne trendove koji se odnose na smanjenje broja nezaposlenih mladih, onih koji su dugotrajno nezaposleni, žena, osoba s invaliditetom i svih koji teško nalaze novi posao", kazao je.

Napomenuo je da je Vlada u ovoj godini održala 59 sjednica od kojih je samo šest bilo telefonskih. "To je namjerno, to je dio naše politike jer smatramo da se taj institut treba koristiti samo u iznimnim situacijama", kazao je i zahvalio svim ministrima i njihovim suradnicima na angažmanu ocijenivši da su s obzirom na okolnosti postigli vrlo solidne rezultate.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstvo, dugovi zdravstva, financije