Hrvatska

'ŠEĆER ZA KRAJ': Povjerenstvo za sukob interesa u četvrtak o Grabar Kitarović, Dalić, Mariću, Jakovini

Piše: PolitikaPlus/ Hina

Na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u četvrtak će biti slučajevi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednice Vlade Martine Dalić, ministra financija Zdravka Marića, bivšeg SDP-ovog ministra i zastupnika Tihomira Jakovine i drugih dužnosnika, najavljeno je na stranicama povjerenstva. 

Na jednoj od posljednjih sjednica u ovom mandatu povjerenstvo bi trebalo donijeti odluku u slučaju Martine Dalić koja u imovinsku karticu nije prijavila bonus supruga, koji radi u Ini.

Odluku će donijeti i o slučaju bivšeg SDP-ovog saborskog zastupnika Tihomira Jakovine, koji je prije isteka roka od 12 mjeseci od odlaska s ministarskog mjesta postao predsjednik Uprave trgovačkog društva Aspira.

Povjerenstvo će odlučiti i za slučaj bivšeg direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Gorana Bradića, zbog  povezanog odnosa s bivšim potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom. Bradić je Petrovu izdao uvjetnu suglasnost na zahtjev za kredit iz Programa poticane stanogradnje (POS) za gradnju obiteljske kuće.

U slučaju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Povjerenstvo će tek odlučiti hoće li pokrenuti ili ne postupak vezan za doktorski studij na Fakultetu političkih znanosti.

Odlučivat će se o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv ministra financija Zdravka Marića vezano za sukob interesa zbog Agrokora.

Također, predviđeno je donošenje odluke o tome hoće li se pokrenuti postupak u predmetu zastupnika u Hrvatskom saboru Borisa Lalovca, načelnika Općine Donji Kraljevec Miljenka Horvata, načelnika Općine Gornji Mihaljevec Gorana Lovreca, načelnika Općine Kalnik Mladena Kešera. 

Aktualni saziv Povjerenstva na čelu s Dalijom Orešković završava s radom, a mandat im istječe za mjesec dana.

Novi članovi povjerenstva moraju se izabrati do 18. veljače. Sabor je lani raspisao javni poziv za nove članove na koji se javilo 37 kandidata među kojima je svih petero članova iz sadašnjeg saziva, uključujući i predsjednicu Daliju Orešković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sukob interesa, povjerenstvo