Zdravlje

HRVATSKA: Stručnjaci Genosa objavili otkriće biomarkera za personalizirano liječenje upalnih bolesti crijeva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Stručnjaci Genosa, vodećeg hrvatskog laboratorija za visokoprotočnu analizu glikana, objavili su u novom broju međunarodnog časopisa Gastroenterology otkriće glikanskih biomarkera koji će omogućiti personalizirano liječenje pacijenata s upalnim bolestima crijeva.

U istraživanju je sudjelovao 3441 pacijent iz bolnica u Los Angelesu i Italiji, a rezultati Genosove analize glikanskih biomarkera dodatno su potvrđeni u Medicinskom centru Sveučilišta u Leidenu, priopćeno je iz Genosa u srijedu.

Glikani vezani na imunoglobuline omogućuju rano postavljanje pravilne dijagnoze te predviđanje tijeka razvoja bolesti, što može doprinijeti preciznijem i učinkovitijem liječenju pacijenata, kaže se u istraživanju objavljenom u najuglednijem znanstvenom časopisu iz područja gastroenterologije.

Primjerice, niska razina galaktozijacije imunoglobulina G može predvidjeti potrebu za operacijom kod pacijenata s ulcerativnim kolitisom.

Otkriće glikanskih biomarkera upalnih bolesti crijeva rezultat je velikog EU-ova projekta IBD-BIOM, koji je Genosu osigurao osam milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Daljnja istraživanja provodit će se u sklopu "flagship" EU-ova projekta SYS-CID (Sistemski pristup kroničnim upalnim bolestima), koji će Genosu osigurati dodatnih šest milijuna kuna za istraživanje te omogućiti suradnju s najboljim svjetskim znanstvenicima.

Predsjednik Uprave Genosa Gordan Lauc izrazio je zadovoljstvo objavom i naglasio da se radi o velikoj kolaborativnoj studiji s velikim brojem autora, u kojoj su Genosovi znanstvenici predvodili istraživanje.

"Kada smo kroz FP7 projekt IBD-BIOM dobili preko osam milijuna kuna za ovaj projekt, pomalo sam se brinuo hoćemo li uspjeti opravdati tako veliko ulaganje, no činjenica da je naše rezultate objavio najbolji časopis na ovom području jasno pokazuje da su ta sredstva bila dobro uložena", kazao je.

Glikani su složeni ugljikohidrati vezani na proteine i uključeni su u mnoge fiziološke i patofiziološke procese, pa stoga imaju izraženi dijagnostički potencijal.

Genos je jedna od svega nekoliko privatnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, koja se dosadašnjim radom etablirala u Europi. Ugledni časopis "The Scientist" proglasio je 2013. Genos najboljim mjestom za rad na svijetu, a o njegovoj izvrsnosti svjedoči podatak da je Genos do sada dobio šest projekata iz sedmog okvirnog programa EU-a, pet projekata iz programa Obzor 2020, te dva velika projekta iz strukturnih fondova, ukupne vrijednosti veće od 70 milijuna kuna.

Genos je dio Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj medicini, te institucija nositelj Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ISTRAŽIVANJE, GENOS