Svijet

SAD: Bivši agent CIA-e uhićen zbog posjedovanja tajnih dokumenata

Piše: PolitikaPlus/Hina
Bivši agent CIA-e uhićen je u Sjedinjenim Državama zbog posjedovanja tajnih dokumenata, posebice popisa agenata, izvješća sa susreta i adresa tajnih skloništa, objavilo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa.

Jerry Chun Shing Lee (53) je uhićen u ponedjeljak navečer po dolasku u zračnu luku J.F. Kenendy u New Yorku, zbog aktivnosti iz 2012. preciziralo je ministarstvo u priopćenju.

Lee, bivši naturalizirani američki vojnik se 1994. priključio CIA-i gdje je bio zadužen za vojačenje agenata za američke tajne službe. U tom svojstvu je boravio 1994. u nekoliko zemalja koje priopćenje ne navodi, sve do njegovog odlaska iz CIA-e 2007. nakon čega je otišao živjeti u Hong-Kong.

Zatim je s obitelji 2012. otišao živjeti u predgrađe Washingtona.

Izvješće ne precizira zašto je FBI pretražio njegovu hotelsku sobu u Honoluluu gdje su pronađene dvije bilježnice pune tajnih informacija, koje nije trebao posjedovati jer ih je trebao vratiti na odlasku iz CIA-e.

"Agenti su pronašli dvije bilježnice ispisane rukopisom tajnih informacija u pogledu obrane, stvarnih identiteta i brojeva telefona tajnih djelatnika CIA-e, bilješke sa sastanaka s agentima, mjesta susreta i adrese tajnih skloništa", precizira ministarstvo pravosuđa.

Lee je optužen za ilegalno posjedovanje informacija u vezi nacionalne sigurnosti, za što mu prijeti 10 godina zatvora. U priopćenju se ne precizira zašto je prošlo toliko vremena za optužbu bivšeg agenta ako nije predao informacije trećim zemljama.

The New York Times je prošle godine izvijestio da su kineske službe pogubile najmanje 12 agenata CIA-e između 2010. i kraja 2012. i da su šestorici odredili zatvor.

Tada je američka obavještajna agencija krenula u potragu za "krticom" koja je mogla izdati CIA-u, sumnjajući da se radi o bivšem agentu CIA-e koji je živio u Aziji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CIA, UHIĆENJE, TAJNI DOKUMENTI