Hrvatska

Gotovina o Maslenici: Rat nije bio naš izbor nego potreba...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Budnicom gradske limene glazbe središtem Zadra te polaganjem vijenaca ispod Križa na  Gradskom groblju, u Zadru je u ponedjeljak počelo središnje obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica 93., kojom su Oružane snage RH oslobodile bitne strateške točke  od okupacije srpskih paravojnih postrojba,  i omogućile ponovno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

U ime Hrvatskoga sabora vijenac je položio potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, u ime predsjednika Vlade  ministar obrane Damir Krstičević, u ime predsjednica Republike Hrvatske Ante Deur, predsjednik savjeta Predsjednice RH za branitelje, a vijence su položili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, te predstavnici gradova, županija i brojnih braniteljskih udruga.

U visokom državnom izaslanstvu su i ministar hrvatskih  branitelja Tomo Medved, generali Ante Gotovina i Rahim Ademi, a u povorci koja je s gradskog groblja položila zajednički vijenac i zapalila svijeće kod Spomenika 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, te kod Spomenika poginulim braniteljima na Trgu kneza Višeslava, bili su roditelji poginulih branitelja te predstavnici javnoga i društvenog života Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko- dalmatinske županije.

Danas obilježavamo 25 godina od jedne u nizu operacija Domovinskog rata. Zadaće postavljenje pred akciju Maslenica bile su slične. Uspjeh operacije donio je sigurnost u području grada Zadra, Biograda, Šibenika i Sinja. Potaknuti iskustvom naučene lekcije u operaciji Maslenica, pokazali smo spremnost za finalno oslobađanje naše domovine. Uspjeh je bila pretpostavka za potpisivanje Daytonskog sporazuma koji je osigurao mir u ovom dijelu Europe. Ne smije se zaboraviti da je uzrok bila agresija na Hrvatsku. Rat nije bio naš izbor, nego potreba. Za sve ljude koji tu žive, Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti. I dalje nam ostaje briga za čuvanje slobode. Oružane snage su jedan od najvažnijih čimbenika pri tome. Sigurnost i sloboda pretpostavke su za to da se možemo usredotočiti na gospodarski razvoj Republike Hrvatske i na tom putu želim nam uspjeh – kazao je general Ante Gotovina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante gotovina, maslenica