Hrvatska

VELIKI ISKORAK: Najnovija metoda liječenja onkoloških bolesti na uputnicu HZZO-a

Piše: PolitikaPlus/Hrt

Onkološkim pacijentima omogućit će se liječenje najnovijom metodom u svijetu, na osnovnu listu uvrštava se 16 novih lijekova, a na dopunsku dva nova. Priopćeno je to nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Vijeće je donijelo odluku o ugovaranju postupka stereotaksijske radiokirurgije od 1. veljače s Poliklinikom Radiochirurgia. Stereotaksijska radiokirurgija nova je metoda liječenja onkoloških bolesnika koju će od 1. veljače, na uputnicu HZZO-a, oboljeli s odgovarajućim indikacijama moći dobiti u privatnoj klinici Radiochirurgia u Svetoj Nedelji.

HZZO je za ugovaranje tog postupka dobio odobrenje Ministarstva zdravstva jer ga trenutačno nije moguće obaviti u ustanovama koje se nalaze u sustavu javnog zdravstva.

Na prijedlog Hrvatskog onkološkog društva bit će osnovano posebno povjerenstvo na razini HZZO-a koje će odlučivati o upućivanju pacijenata na taj postupak, s obzirom na medicinsku indikaciju. Ugovaranje tog postupka omogućit će pacijentima u Hrvatskoj liječenje najnovijom metodom koja se u svijetu primjenjuje kod liječenja onkoloških bolesti, ističu u HZZO-u.

Na osnovnoj listi lijekova HZZO-a 16 novih lijekova

Na osnovnu listu lijekova HZZO-a uvršteno je 16 novih lijekova, a među njima je i imunoterapija nivolumab, kao druga linija liječenja uznapredovalog raka bubrežnih stanica. Osim novih lijekova na osnovnoj listi za neke je lijekove prošireno indikacijsko područje, među ostalima i pembrolizumab, kao imunoterapija za metastatski rak pluća.

U liste lijekova uvrštene su dodatno generičke i kliničke paralele te novi oblici i nova pakiranja već postojećih lijekova na listi - na osnovnu listu lijekova 25 lijekova u 46 pakiranja, a na dopunsku 8 lijekova u 10 pakiranja.

Stavljanjem novih lijekova na listu proširuje se spektar lijekova koje osiguranici mogu dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, ističu u HZZO-u.

Nakon postupka javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova, snižene su cijene za ukupno 607 pakiranja lijekova - 426 pakiranja s osnovne i 181 pakiranja s dopunske liste.

Također, 15 pakiranja lijekova prešlo je s dopunske na osnovnu listu, što znači da osiguranici više za te lijekove neće plaćati doplatu, dok su s osnovne liste lijekova 73 pakiranja lijekova premještena na dopunsku listu.

Iz HZZO-a navode i kako za sve lijekove na dopunskoj listi postoje na osnovnoj listi lijekova generičke i kliničke paralele lijeka, što znači da osiguranici mogu i dalje besplatno dobiti odgovarajući lijek.

U Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima HZZO-a i mehanički insuflator/eksuflator za kućnu uporabu

Na snagu je stupio novi, izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima HZZO-a, u koji je, među ostalim, uvršteno novo pomagalo - mehanički insuflator/eksuflator za kućnu uporabu s pripadajućim potrošnim materijalom.

Namijenjen je djeci do 18. godine koja boluju od neuromuskularnih bolesti, s nemogućnošću izbacivanja sekreta, te se koriste respiratorom za kućnu uporabu. Ako je osoba ostvarila pravo na pomagalo do 18. godine na teret sredstava HZZO-a, na pomagalo ima pravo i nakon navršene 18. godine.

Ako je osoba ostvarila pravo na mehanički insuflator/eksuflator za kućnu uporabu ili obnovljeni mehanički insuflator/eksuflator za kućnu uporabu, u tom slučaju ne ostvaruje pravo na aspirator za kućnu uporabu niti na aspiracijske katetere, aspiracijske katetere Ch8-10 i filtar za osobni aspirator.

Upravno vijeće HZZO-a donijelo je i odluku o raspisivanju natječaja za ravnatelja HZZO-a i voditelje Regionalnih ureda HZZO-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lijećenje, lijekovi, hzzo