Hrvatska

JANDROKOVIĆ: Nije simpatično što bivša Ramljakova tvrtka sada savjetuje o restrukturiranju Agrokora

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u četvrtak kako još ne zna hoće li se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem jer još nema informacije o službenom dijelu programa njegova posjeta, ali očekuje da će sadržaj i ishod tog sastanka doprinijeti sveukupnom razvoju odnosa između dviju država.

"Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović očito je procijenila da je ovo trenutak u kojem može doći do susreta s predsjednikom Srbije. Vjerujem da za to postoje dobri razlozi i očekujem da će sadržaj i ishod tog sastanka biti koristan i da će doprinijeti sveukupnom razvoju odnosa između dviju država", rekao je Jandroković.

Još nema informacija o službenom dijelu posjeta

"Nemam još informacije o službenom dijelu programa jer, pretpostavljam, službeni protokol još nije napravljen. Očekujem informacije o tome pa ću vam onda moći dati precizan odgovor o tome", kazao je Jandroković novinarima nakon što je primio dobitnike nagrade "Ponos Hrvatske".

Na upit kako ocjenjuje trenutak sastanka, Jandroković je rekao da zadnjih nekoliko dana nije bilo ohrabrujućih znakova da bi moglo doći do pomaka u hrvatsko-srpskim odnosima.

Naglasio je kako je Hrvatskoj posebno bilo neprihvatljivo ponašanje srpskih predstavnika u vezi izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku, jer se radi o manipulaciji žrtvama, što "nije poslužilo na čast onima koji su tu izložbu radili".

Smatra da je rješavanje problema nestalih jedno od najvažnijih pitanja između dviju zemalja, ali je bitno razgovarati i o mogućoj suradnji danas te onom što će se događati u budućnosti.

Upitan treba li se Vučić ispričati za ono što je govorio u Glini 90-tih godina, odgovorio je kako je to delikatno pitanje ali očekuje da će se Vučić na određeni način očitovati o svojoj ulozi u 90-tim godinama tijekom velikosrpske agresije.

Što se tiče neusklađenosti hrvatske vanjske politike oko Vučićeva posjeta Hrvatskoj, Jandroković je ustvrdio kako su po tom pitanju svi (predsjednica Republike i Vlada) iznijeli svoja razmišljanja, a nitko nije rekao da je protiv posjeta.

"Važno je voditi politiku koja je u interesu Hrvatske i koja će promicati ono što je dobro za Hrvatsku", poručio je.

Nije simpatično što bivša Ramljakova tvrtka sada savjetuje o restrukturiranju Agrokora

Komentirajući pitanje je li izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u sukobu interesa jer je njegova bivša tvrtka sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora, ocijenio je kako se tu ne radi o odgovornosti Vlade, već je tvrtka AlixPartners za podizvođače angažirala neke domaće tvrtke.

"Kada sam vidio da je angažirana tvrtka u kojoj je nekada radio povjerenik Ramljak, taj mi je podatak bio iznenađujući i nije mi simpatičan", istaknuo je.

Dodao je kako se o tome trebalo voditi računa prilikom angažmana te tvrtke, a AlixPartners treba odgovoriti zašto su ih angažirali i na koji način to pridonosi procesu u kojem se Agrokor sada nalazi.

Bivša tvrtka Vladina izvanrednog povjerenik za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management d.o.o., objavili su mediji, sklopila je ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna.

Jandroković ističe kako Vlada nije morala znati koga AlixPartners uzima za podizvođače, već su o tome morali voditi računa oni koji su operativno uključeni u taj proces.

Bitno je sačuvati Agrokor i prehrambenu industriju

Na pitanje podržava li najavu sjednice Odbora za gospodarstvo na kojoj bi se trebala naći tema vezana uz Ramljaka i Agrokor, odgovorio je kako najviše podržava poziciju dobavljača koji su rekli da im je jako bitno da se proces privede kraju, a pri tome se vodi računa o opstanku koncerna Agrokor i budućnosti naše prehrambene industrije.

"To je u ovom trenutku prioritet. Bit će vremena da se raščisti kakva je bila čija uloga u ovom procesu", naglasio je i poručio da treba spasiti Agrokor i omogućiti da imamo snažan maloprodajni lanac, ne samo u Hrvatskoj.

Upitan razgovara li o tome s premijerom Andrejom Plenkovićem, Jandroković je odgovorio kako svaki dan razgovaraju o svim temama, pa i o tome.

Što se tiče mogućnosti da je Ramljak u sukobu interesa, Jandroković je pojasnio kako Ramljak nije državni dužnosnik da bi se njime bavilo Povjerenstvo za sukob interesa. No, smatra, zdrav razum kaže da to nije bilo najmudrije i trebat će objasniti zašto je to tako.

"Neki kažu da nema kvalitetnijih domaćih stručnjaka za konzalting od ovih koji su angažirani, tako da ne mogu u potpunosti biti siguran je li trebalo uzeti te ljude. Ali, to što su oni uzeti daje nam svima pravo i obvezu za razmišljanje zašto i je li se to baš tako trebalo dogoditi", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANTE RAMLJAK, GORDAN JANDROKOVIĆ, ALEKSANDAR VUČIĆ, AGROKOR