Mojbiz

NOVA NABAVKA: Vlada ide u još jednu nabavu skupocjenih automobila

Piše: PolitikaPlus

Sudeći prema podacima iz javne nabave, Ministarstvo unutarnjih poslova ovih se dana bacilo u još jednu nabavku novih automobila. 

Nakon što su u listopadu prošle godine raspisali natječaj i nabavili dvije blindirane limuzine za 13 milijuna kuna, u ponedjeljak je Središnji državni ured za središnju javnu nabavu, u ime MUP-a i MORH-a, raspisao novi natječaj za leasing osobnih vozila vrijedan više od 30 milijuna kuna s PDV-om, ovaj put za 62 osobna automobila te nekoliko SUV vozila.

Prema jednostavnoj računici, ova tijela državne uprave za svako pojedinačno osobno vozilo u prosjeku tako planiraju platiti 483.870 kuna, a iako je već to samo po sebi impozantna cifra, podaci iz specifikacija otkrivaju kako se među posljednjom nabavkom kriju i znatno luksuzniji te skuplji modeli, piše Jutarnji list.

Točnije, javna je nabava podijeljena u sedam grupa među kojima se posebno ističe ona prva u sklopu koje tijela državne uprave nabavljaju deset “osobnih vozila visoke klase”.

U naravi, riječ je o vozilima snage minimalno 280 konja, crne metalik boje, s pogonom na sva četiri kotača, zatamnjenim stražnjim bočnim staklima i stražnjim vjetrobranskim staklom, zakrivenima još dodatno rolo zavjesicama, opremljenima s pretincima za hlađenje u stražnjem putničkom djelu, grijanim prednjim i stražnjim sjedalima, nosačima zastavica u prednjim blatobranima...

Pored svega toga, od dobavljača se očekuje da će svih deset vozila iz ove grupe biti opremljeno LED crvenim i plavim bljeskalicama, i to na prednjim i stražnjim vjetrobranskim staklima, a traži se potom još i zvučni signalni uređaj s više tonova. Sugovornici Jutarnjeg lista koji su pregledali ove specifikacije kažu nam kako naručitelji u ovoj skupini zapravo kupuju automobile tržišne pojedinačne cijene između 820 tisuća i 1,1 milijun kuna, a riječ je o nekim od najboljih modela - točnije Audiju A8, Mercedesu S-Klase ili BMW-u 7.

Sve skupa, Uprava za posebne poslove sigurnosti tako će zapravo dobiti 87 novih vozila - 50 osobnih, 8 terenskih i 29 gospodarskih, a u vozila će morati biti ugrađene bljeskalice i sustav komunikacije.

“Od srpnja do rujna ove godine istječe operativni leasing za 64 vozila koja su trenutno na raspolaganju Upravi za posebne poslove sigurnosti, a koja su nabavljena 2013. godine na rok od pet godina. Prilikom određivanja vrste i broja novih vozila u obzir je uzeto da se postojeće klase vozila zamijene istom klasom vozila uz minimalno povećanje broja onih vozila za koje je utvrđeno da su nedostatna za obavljanje redovnih zadaća.

Uprava za posebne poslove sigurnosti trenutno ne raspolaže dostatnim brojem vozila za planirane aktivnosti sljedećih pet godina kada se predviđa povećanje broja zadaća”, tvrde u MUP-u.

Pritom više nitko ne spominje činjenicu da je MUP, prilikom nabavke blindiranih limuzina, tada komunicirao kako će vozila vrijedna 13 milijuna kuna, između ostalog, biti korištena za prijevoz štićenih osoba pa se postavlja pitanje čemu će sada konkretno onda služiti ova posljednja nabavka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vozila, vlada