Hrvatska

Goluža: Ako dođe do bitnog smanjenja plaća liječnika to će najviše osjetiti građani

Potreban nam je zakon o zaštiti liječnika, slično kao što postoji Zakon o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža u utorak je izjavio kako potrebno donijeti zakon o plaćama liječnika, kako bi im se omogućilo ostvarivanje profesionalnih ambicija u Hrvatskoj te spriječio njihov odljev u inozemstvo.

"Potreban nam je zakon o zaštiti liječnika, slično kao što postoji Zakon o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika. To isto se može napraviti i za liječnike. Samo je pitanje političke volje ima li vladajuća garnitura želju i volju riješiti taj problem", rekao je Goluža novinarima u Splitu.

Naglasio je kako je krajnje vrijeme da se u prizna važnost i specifičnost liječničkog zvanja, te im se omoguće primjereni uvjeti rada kako bi ostajali u Hrvatskoj i realizirali vlastite profesionalne ambicije.

Na upit kako komentira napise medija da bi se mogle smanjiti plaće liječnika, Goluža je rekao kako smatra da nema prostora za smanjenje plaća zdravstvenim djelatnicima, a pogotovo liječnicima.

Ako dođe do smanjenja plaća liječnika može se očekivati njihov još veći odljev iz Hrvatske

 "U slučaju da dođe do bitnog smanjenja plaća onda možemo očekivati da će još veći broj liječnika napustiti Hrvatsku, jer liječnici posjeduju potrebna znanja i vještine, poznaju strane jezike i postoji interes za njih u inozemstvu, te će doći do pojačanog njihovog odljeva, što će najviše osjetiti građani Republike Hrvatske jer će im zdravstvena usluga postati teže dostupna i manje kvalitetna", kazao je Goluža.

Upozorio je kako sindikati Hrvatske liječničke komore nisu uključeni u kolektivna pregovaranja s Vladom, s obzirom da mu je po Zakonu o reprezentativnosti onemogućeno sudjelovanje u pregovorima.

"Zakon o reprezentativnosti predviđa određenu kvotu, odnosno članstvo u sindikatu koje se izračunava od broja ukupnih članova sindikata u djelatnosti, a Hrvatski liječnički sindikat nema dovoljan broj članova i ne može pregovarati, Mislim kako je to neprihvatljivo, jer takvo se rješenje ne primjenjuje nigdje u Europi", kazao je Goluža.

Nekorektno se obračunava satnica prekovremenog rada za liječnike  

Kao problem je naveo i da se u zadnje četiri godine nekorektno obračunava satnica prekovremenog rada za liječnike, čime se njihov podcjenjuje. Podsjetio je kako je na temelju tužbe iz 2014. 17 liječnika u Osijeku nedavno dobilo pravomoćnu presudu kojom su dobili ukupno 850.000 kuna naknade za prekovremene sate.

"To znači kako su bile velike greške u obračunavanju prekovremenih sati", kazao je Goluža, ističući kako postoji mogućnost da su i mnogi drugi liječnici diljem Hrvatske također oštećeni nepravilnim obračunavanjem prekovremenih sati.

"Hrvatski liječnička komora nije sjedila skrštenih ruku i osigurali smo konkretnu pravnu pomoć svim našim članovima koji smatraju da su zakinuti u obračunavanju prekovremenih sati, u smislu da Hrvatska liječnička komora snosi sve troškove eventualnih tužbi", istaknuo je Goluža te kao mogućnost najavio i nove tužbe liječnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolektivni ugovori, liječnici, hlk