Tvrtke

Bulić: Tko će odgovarati za sklapanje štetnih ugovora u Jadranu?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalamcije Bruno Bulić uputio je predsjedniku Nadzorog odbora crikveničkog Jadrana Ivi Bašiću otvoreno pismo u kojemu propituje opravdanost imenovanja nove Uprave Jadrana uoči prodaje tvrtke, te pita je li istina da su s Upravom sklopljeni ugovori s milijunskim otpremninama i tko će za to odgovarati.

Bulić je u pismu naveo da je NO Jadrana, kada je već bilo poznato da su mirovinski fondovi dali obvezujuću ponudu za kupnju dionica Jadrana, jednoglasno za predsjednika Uprave Jadrana imenovao Peru Matića, a Mariju Galjanić Sovar za članicu Uprave. Bulić napominje kako se to dogodilo kada se već znalo da je ponuđena cijena za gotovo 6 milijuna kuna veća od početne, te da su se mirovinski fondovi obvezali dokapitalizirati tvrtku s 200 milijuna kuna u roku od šest mjeseci.

 Bulić ističe kako to ne bi bilo zabrinjavajuće da ugovori s novom Upravom nisu sklopljeni na četiri godine i da nisu, barem se tako nagađa, ugovorene milijunske otpremnine u slučaju prijevremenih raskida. 

 Naveo je kako su u sindikatu vjerovali da postoji dogovor između dosadašnjih i budućih vlasnika Jadrana, između Ministarstva državne imovine, odnosno Ministarstva turizma i mirovinskih fondova. Predstavnici mirovinskih fondova, dodao je, odgovorili su na upit iz sindikata kako im je u interesu da kada stupe u posjed dionica u vrlo kratkom roku uspostave primjerenu strukturu upravljanja Jadranom.

 Predsjedniku NO-a  već su, kaže, uputili dopis da poduzme sve potrebno za što ranije sazivanje skupštine, kako bi se postavio novi NO, te zatražili da Jadran do postavljanja novog NO-a ne preuzima nikakve obveze niti poduzima aktivnosti koje bi mogle imati posljedice na buduće poslovanje, osim onih koje su nužne za dnevno poslovanje. Bulić pojašnjava kako pritom misle na "aktivnosti u domeni kadrovskih poslova, preuzimanja budućih obveza prema dobavljačima i slično".

 Bulić navodi da ministar državne imovine Goran Marić provodi sve ono što je najavljivao vezano za privatizaciju Jadrana, koja ide dalje unatoč silnim pritiscima, te da u sindikatu vjeruju kako ministarstvo nema veze "sa skandaloznim imenovanjima nove Uprave Jadrana uoči prodaje tvrtke". 

 "Zar je moguće da ste onda samoinicijativno, bez striktnih pisanih uputa predstavnika vlasnika, imenovali novu Upravu Jadrana na četiri godine? Zar je moguće da su točne priče da ste s njima sklopili ugovore u kojima su ugovorene milijunske otpremnine u slučaju prijevremenog raskida Ugovora? Ako je tako, onda imamo pravo sumnjati da se radi o organiziranom poduhvatu s ciljem da se na teret Jadrana iz izvuku milijunski iznosi na ime otpremnina, a tada će SIKD pozvati Državno odvjetništvo i Uskok da se to preispita", poručuje Bulić u pismu Bašiću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sikd, jadran