Damir Gašparović

KOMENTAR DAMIRA GAŠPAROVIĆA: "Za Agrokor spremni!"

Ostaje problem mjenica i zadužnica o čemu se u hrvatskim medijima može jako malo ili ništa pročitati. Puno efektnije je prenositi budalaste blog-poruke iz Londona...

Piše: PolitikaPlus

Događaji oko Agrokora u posljednjih nekoliko tjedana pokazali su se više nego zabrinjavajućim. Sustavni napadi na Antu Ramljaka rezultirali su s njegovom ostavkom i doveli do imenovanja Fabrisa Peruška. S kojom svrhom, po čijoj želji i s kakvim ciljem tek ćemo vidjeti. Napadi na Antu Ramljaka ionako nisu bili utemeljeni na imanju ili neimanju rezultata u restrukturiranju već kalkulirajući s njegovim primanjima po osnovi djelovanja u Agrokoru. A to je možda naj manje važno. Jer u igri je i dalje najmanje 40 milijardi kuna i 40 tisuća radnih mjesta i to bi trebala biti tema svih tema i pitanje  uspjeha ili neuspjeha restrukturiranja. Tretirajući problem Agrokora na ovaj način, ponovo se razgolićuje puna nesposobnost hrvatske politike koja se nije u stanju nositi s ozbiljnim gospodarskim i strukturnim problemima. A završni pokazatelji stanja BDP-a na kraju 2017. godine moraju iznimno zabrinjavati.

Valjalo bi da Državno odvjetništvo hitno postavi pitanja o nesavjesnom poslovanju mnogima u Hrvatskoj, gotovo svima u Vjerovničkom vijeću jer su očito za svoje tvrtke vodili štetnu politiku!

Naime, iako je najveći dio godine bruto-društveni proizvod rastao iznad 3%, u završnici godine on znatno usporava i u konačnici bi u završnom tromjesečju mogao biti ispod 2%. Uzimajući u obzir da u strukturi hrvatskog BDP-a potrošnja, a posebno osobna potrošnja čini ključan dio, više je nego zabrinjavajuće da niti izniman rast osobne potrošnje u 12. mjesecu nije "spasio" BDP od snažnog usporavanja.

Potez Vlade sa smjenom  povjerenika za Agrokor u stvari upućuje na to da problemi Agrokora nisu riješeni. S jedne strane ostaje otvoren spor s glavnim financijerima, s jedne strane s nepriznatim potraživanjima Sberbanke od 1,1 milijardu eura a druge strane tu je čvrsta pozicija Knigtheada čiji je stav restrukturiranja  presudan. Kao gotovo nerazrješiv problem ostaje problem mjenica i zadužnica a o čemu se u hrvatskim medijima može jako malo ili ništa pročitati. Puno efektnije je prenositi budalaste blog-poruke iz Londona velikog manipulatora. Za drugo bi trebalo imati puno više hrabrosti i znanja.

Podsjećam, da o razriješenu problema sustava Agrokor ovise još neke za hrvatske prilike velike tvrtke (koje su se doduše svojom neozbiljnošću i nesposobnošću i dovele do ruba stečaja ili predstečajnih nagodbi). Valjalo bi da Državno odvjetništvo hitno postavi pitanja o nesavjesnom poslovanju mnogima u Hrvatskoj, gotovo svima u Vjerovničkom vijeću jer su očito za svoje tvrtke vodili štetnu politiku!

"Za Agrokor (ne)spremni!"

Kako se pokazalo da smo, točnije, da su za rješenje problema Agrokora, kao i svih drugih gospodarskih problema hrvatski političari potpuno NE-spremni, pribjeglo se starom provjerenom receptu:

Na svjetlo dana izvučeno je Vijeće za suočavanje s prošlošću i naši dragi, uvijek dobro došli kada zagusti - ustaše i partizani.  Od trenutka kada smo doznali da smijemo ili ne smijemo koristiti svoje omiljene usklike i oznake, počeo je ponovo "građanski rat", iskopali su se medijski rovovi, proradila je crno-crvena artiljerija, vratili su se stari prijatelji Joža i Ante i svi problemi su riješeni! Nestali u bespućima povijesne zbiljnosti. Jer, za gluposti smo uvijek spremni, kao što smo za ozbiljni posao, ozbiljne stvari i rješenja nespremni. Stoga i molim, preklinjem sve građane ove prelijepe zemlje da konačno odrastu i da se ne daju više upecati na tako jeftine mamce. Jerproblemi ostaju. I čekaju nas iza prvog ugla i traže rješenje. Neće nestati i nećemo od njih pobjeći, otvorimo širom oči i um i tražimo rješenja za sebe  i za bodlju budućnost. Dok nas još ima i dok još nade u bolje sutra ima.