Hrvatska

JELUŠIĆ: Glasanje o Dalić u Saboru mora biti tajno, jer onda niti brojni HDZ-ovi zastupnici neće biti za nju

Piše: PolitikaPlus

Član predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić najavio je gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji kako će sredinom ovog tjedna u saborsku inicijativu poslati zahtjev za smjenu ministrice gospodarstva Martine Dalić, ali i da se razmišlja da glasanje bude tajno jer je on uvjeren da bi onda Dalić mogla biti smjenjena.

- Mnogi zastupnici kada bi glasali po svojoj savjesti, i koalicijski partneri HDZ-a, ali i sami zastupnici HDZ-a, i rekao bih nemali broj njih, garantirano ne bi za nju glasali. Problem je ovdje što premijer tu spoznaju teško može da prihvati i da se s njom uhvati u koštac. Zatražiti ćemo vjerovatno tajno glasovanje. Želimo da se nitko ne skriva iza vladajuće većine, neka pogledaju svi sebi u ogledalo i glasaju - kazao je Jelušić u emisiji Veto.

 

Ponovio je tijekom emisije SDP-ov plan za spas Agrokora u pet točaka i kazao kako su spremni na nacionalni konsezus s HDZ-om oko tih pitanja.

 

- Dosad smo imali nacionalno jedinstvo oko Domoviskog rata i ulaska u EU jer su to bile prevažne stvari za Hrvatsku. Sada je takva tema Agrokor o kojem ovisi budućnost Hrvatske. Spremni smo mi pričati o pet, šest točaka važnih za Hrvatsku, kao zdravstvo i slično, ali ovo je sada gorući problem Hrvatske - kazao je Jelušić koji tvrdi da krajem tjedna, ako HDZ nastavi ih ignorirati po tom pitanju, njihove prijedloge možemo očekivati kao zakonske prijedloge.

 

Prvi će biti amadman da povjerenik za Agrokor bude podložan Povjerenstvu za sukob interesa.

 

- Oni su htjeli da iskoriste priliku da Agrokor, čiji je Todorić najveći krivac što je dug danas oko 60 milijardi kuna, bude još više opustošten. Oni su ostavili namjerno toliko rupa da Ramljakov pajdaš radi sa njima. Imali su odmah taj istočni grijeh da njihovi prijatelji zarade na nečijoj muci i to je ono što je sumnjivo, nemoralno i ne smije se događati. Za to je odgovorna isključivo Martina Dalić - kazao je Jelušić.

 

Tijekom emisije Jelušić se dotaknuo i teme Ine, kao i izjava američkog veleposlanika koji je jasno kazao kako oni smatraju da MOL-ov udio u Ini ne smije doći u ruske ruke, konkretno tvrtke Rosnjeft koji je pokazao zanimanje za kupnju od Mađara. Smatra da nije važno hoće li Inu kupiti Rusi ili Amerikanci, već oni koji imaju bolju ponudu.

 

- Treba dati onome tko će s time najbolje upravljati, ako Hrvatska nema, a sve sam skloniji zaključku da Hrvatska nema taj novac za Inu. Žao mi je da i ruski i američki veleposlanik tretiraju Hrvatsku na taj način i ne znam da li bi u Njemačkoj itko od njih rekao Angeli Merkel da se to ne smije dati Rusima ili Amerikancima da kupe. Ne smijemo dati da nas tako tretiraju, a naši vladajući koji su svi od reda diplomati, i predsjednica i premijer i šef Sabora, smješkaju se i klimaju glavom umjesto da pokažu da imamo snage pokazati i reći da je ovo Hrvatska i da u njoj mi odlučujemo. Neka u Inu uđe onaj koji će dati najbolji program za nju i dati najviše novaca. Ako veleposlanik Amerike misli da to moraju biti oni iz Amerike, gospodo draga izvolite, samo dajte dosta novaca i dajte dobar program - kazao je Jelušić

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ina, agrokor, martina dalić, ivo jelušić, mol