Hrvatska

BOŽINOVIĆ: Zapljena 100 KG kokaina u Rijeci najveća je operacija te vrste u povijesti hrvatske policije

Piše: PolitikaPlus

Zapljena velike količine kokaina u riječkoj luci jedna je od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije, u kojoj je sudjelovalo sedam zemalja, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je priopćilo da je u sklopu velike kriminalističke operacije kodnog naziva "Nana" u riječkoj luci  pronađeno 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kg, koji je u Hrvatsku krijumčaren iz Južne Amerike.  U ranijem razdoblju, u sklopu iste akcije zaplijenjeno je oko 150 kg marihuane i 69000 kutija krijumčarenih cigareta.   

U akciji su još sudjelovale policije Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname, Kolumbije te američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol.

"Rekao bih rekao da je to jedna od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije. U akciji koordiniranoj iz zapovjednog stožera koji je bio smješten u ravnateljstvu hrvatske policije sudjelovale su policije iz sedam zemalja, DEA i Europol. Sama činjenica kad govorimo o količini droge, kada govorimo o broju aktera, o broju zemalja, ovom se akcijom hrvatska policija smjestila na vrh", rekao je Božinović, koji je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu.


Dodao je kako i ova akcija pokazaje da se sa "suvremenim ugrozama, koje su sve transnacionalne možemo efikasno boriti samo u suradnji s drugima".
 "Ovo je realizacija takvoga pristupa i čestitam svima koji su u tome sudjelovali, pogotovo hrvatskoj policiji", rekao je Božinović.
 

Sto kilograma kokaina u Panami navodno je kupljeno za 300 tisuća eura, objavio je Uskok na svojim stranicama, detaljno opisujući način na koji su pripadnici skupine organizirali unošenje droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojemu se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada i dopremu kontejnera iz Paname u Hrvatsku, odnosno na području Zagreba gdje je droga trebala biti istovarena. Uhićene članove skupine policija tereti da su se udružili radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, POLICIJA, KOKAIN