Svijet

Američki ministar obrane: Dio talibana je zainteresiran za mirovne pregovore

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjedinjene Države primjećuju znakove zainteresiranosti kod talibana za razgovore s Kabulom o okončanju više od 16 godina rata, izjavio je u utorak američki ministar obrane Jim Mattis koji je doputovao u nenajavljeni posjet Afganistanu. 

"Postoji interes koji primjećujemo kod talibana", rekao je Mattis novinarima prije slijetanja u Kabul.

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani prošli je mjesec ponudio mirovne razgovore bez preduvjeta talibanskim pobunjenicima.

Mattis je dodao da su neke manje skupine talibana pokazale interes za razgovore te da bi bilo previše za očekivati da je veliki broj talibana spreman za pomirenje. 

Američki ministar obrane rekao je kako vjeruje da je pobjeda u Afganistanu još uvijek moguća, ali ne nužno na bojnom polju već putem omogućavanja pomirenja talibana i afganistanske vlade.

Više od 30.000 ljudi raseljeno je u Afganistanu od početka godine zbog nastavka sukoba, navodi UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova u izvješću objavljenom kasno u ponedjeljak, a prenosi agencija dpa.

Ukupno 30.672 osobe raseljene su između 1. siječnja i 11. ožujka, stoji u izvješću. Najveći broj raseljenih zabilježen je u pokrajinama Kunduz i Tahar.

Godine 2017. u zemlji je zbog sukoba raseljeno više od 445.000 ljudi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

talibani, afganistan