Zagreb

Ususret proljeću: Edukativne ture u Maksimiru posvećene proljetnicama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Javna ustanova "Maksimir"  u utorak, 20. ožujka u povodu dolaska proljeća organiziraju edukativne ture o proljetnicama Hrvatske i Maksimira, kojima je cilj pokazati koliko su one važne u ekološkom sustavu i zašto ih treba čuvati.

Besplatne edukativne ture za upoznavanje proljetnica održat će se pod stručnim vodstvom botaničara u 10, 11, 12 i 13 sati, najavili su u nedjelju iz Javne ustanove "Maksimir".

"U posljednjim desetljećima ljudski pritisak na prirodu postaje sve veći, pa proljetnice, kao uostalom i mnoge druge biljke, postaju izravno ugrožene čovjekovim djelovanjem", podsjećaju iz JU "Maksimir".

Među poznatijim proljetnicama na livadama i u šumama su visibaba, jaglac, šumarice, proljetni drijemovac, ljubice, pasji zub. Neke od njih su rijetke i ugrožene, što može poremetiti ekološki sustav.

 "Sada, u rano proljeće, dok druge biljke još ne cvjetaju, proljetnice predstavljaju važan izvor nektara i peluda kukcima koji ih tako i oprašuju", napominje se u najavi tura.

 Proljetnice su višestruko korisne, zbog svojih privlačnih i mirisnih cvjetova upotrebljavaju se u parfumerijskoj industriji, hortikulturi, inspiracija su umjetnicima, koriste se i u kulinarstvu, a zbog ljekovitih svojstava i u pučkoj medicini i homeopatiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proljeće, edukacija