Hrvatska

GLAS: Crkva se zbog Istanbulske konvencije grubo miješa u političke i zakonodavne procese

Piše: PolitikaPlus/Hina

GLAS (Građansko-liberalni savez) izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog ponašanja Katoličke crkve u događajima oko ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, jer se "na najgrublji način umiješala u političke i zakonodavne procese", iako su po Ustavu Crkva i država odvojene jedna od druge.

Pravo na izražavanje stajališta ne može uključivati širenje laži i obmana, uplitanje u unutarnje odnose u političkim strankama, kao ni nepriznavanje na izborima izabranih predstavnika građana u Saboru i Vladi, poručuje GLAS u priopćenju.

Umjesto mira i ljubavi, širi se poruka mržnje i podjele. Kroz istupe pojedinih svećenika iz crkava se šire najagresivnije i najradikalnije poruke koje građane Hrvatske dijele na poželjne i nepoželjne, dobre i loše, a sve zbog međunarodne konvencije koja žene i obitelji štiti od nasilja, ocjenjuje GLAS.

Ponašanje Katoličke crkve najsnažniji je dokaz da Hrvatska treba Konvenciju hitno ratificirati i početi primjenjivati njezine odredbe, ističe se u priopćenju.

GLAS posebno zabrinjava najava ministra zdravstva Milana Kujundžića o uključivanju Katoličke crkve u izradu novog Zakona o pobačaju, jer je stav Crkve o pobačaju utemeljen na vjerskoj dogmi, a ne na znanstvenim i medicinskim postulatima.

Obzirom na to, ne znamo na koji bi način Crkva mogla sudjelovati u zakonodavno procesu osim ako ne ide u smjeru zabrane pobačaja i daljnjeg zadiranja u pravo i slobodu žene da odlučuje o svom tijelu, kaže se u priopćenju.

GLAS stoga poziva "sve slobodnomisleće ljude u Hrvatskoj na konstruktivan, građanski otpor primitivizaciji i daljnjoj klerikalizaciji hrvatskog društva", a stranka će u svim političkim forumima zagovarati prijedlog revizije Vatikanskih ugovora, po kojima Katolička crkva godišnje iz državnog i lokalnih proračuna dobiva oko milijardu kuna, bez ikakve kontrole i bez ijedne obveze koja bi za nju iz tih ugovora proizlazila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

glas stranka, crkva, istanbulska konvencija