Hrvatska

U OTVORENOM PISMU: Zekanović od policije traži točnu procjenu broja prosvjednika protiv Istanbulske konvencije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović u otvorenom pismu upućenom Ministarstvu unutarnjih poslova upozorio je u ponedjeljak na, kako ocjenjuje, neprimjerenu reakciju službenih osoba prilikom osiguranja prosvjednog skupa "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" te zatražio žurno utvrđivanje činjenice o stvarnoj brojci prosvjednika.

Građanska Inicijativa „Hrvatska protiv Istanbulske konvencije“  24. ožujka organizirala je prosvjedni skup na kojem su građani izrazili svoje nezadovoljstvo mogućim usvajanjem Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Skup, koji je uredno prijavljen nadležnoj policijskoj upravi MUP-a,  započeo je u 11 sati okupljanjem na Trgu žrtava fašizma odakle su građani u povorci Ulicom Franje Račkoga i Jurišićevom ulicom došli do Trga bana Josipa Jelačića, podsjeća Zekanović.

"Smatram da je službena osoba ili više njih nadležnih od strane Ministarstva unutrašnjih poslova za poslove sigurnosti građana i održavanja javnog reda i mira prekršila zakon te je postupila u suprotnosti s ustaljenom praksom osiguranja okupljanja građana", napisao je Zekanović koji drži da je policija trebala osigurati dolazak većeg broja svojih djelatnika osiguranja skupa s obzirom da je na skup došlo puno više ljudi od najavljenih 5000, te da  time što to nije učinila je ugrozila sigurnost sudionika skupa.

"Potvrda nespremnosti policije vidljiva je po tome što su oni do kraja skupa ostali na pogrešnoj procjeni broja sudionika skupa – 5000, što je, prema fotografijama evidentno netočno", ističe Zekanović koji je uz otvoreno pismo priložio i sliku prosvjeda iz 2016. „Hrvatska može bolje“ na kojem je prema ocjeni medija bilo 40.000 ljudi, a prema procjeni policije 25.000 ljudi.

"Iz fotografija je jasno vidljivo da je na subotnjem prosvjedu bilo i više prosvjednika nego li 2016., a nikako pet puta manje", tvrdi Zekanović.

Traži stoga od nadležnih institucija da žurno ustanove činjenice o stvarnoj brojci prosvjednika i o odgovornim osobama za "velik propust". Također izražava sumnju da je procjena broja prosvjednika namjerno umanjena da bi se u javnosti skup prikazao irelavantnim političkim događajem.

Ukoliko su njegove sumnje istinite odnosno ukoliko se radi o propustu Zekanović se poziva i na Kazneni zakon odnosno mogućnost kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. "U ovom slučaju postoji osnovana sumnja da se radi o namjernom neobavljanju dužnosti, kada službena osoba svjesno i voljno, propustila učiniti što je dužna učiniti, a što pripada krugu njezine nadležnosti", zaključuje.

Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je za poslijepodne konferenciju za novinare povodom objava u medijima o načinu procjene broja sudionika na javnom okupljanju u subotu, 24. ožujka, na Trgu bana Josipa Jelačića.

Za razliku od policije koja je u subotu izašla s brojkom od 5000 ljudi, organizatori na samom skupu ustvrdili da se okupilo 50 tisuća, odnosno 70 tisuća prosvjednika. Neke novinarske procjene govorile su o desetak do 15-ak tisuća ljudi. U ponedjeljak se na youtubeu i portalima pojavio podatak da je bilo nešto više od 8000 prisutnih do kojeg se došlo kompjuterskim brojanjem osoba na fotografijama s prosvjeda. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, zekanović, prosvjed, pismo