Hrvatska

PRIJAVE: Podnesene dvije kaznene prijave zbog onečišćenja u Slavonskom Brodu

FOTO: Ebrod
Piše: PolitikaPlus/Hina

Policija i Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu održali su konferenciju za medije vezano uz kaznene prijave zbog onečišćenja vode. Novinarima su se obratili Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, i Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.

- Županijskome državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu su podnesene dvije kazene prijave gradonačelnika i Vodovoda zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša i djela dovođenja u opasnost života i imovine, a sve zbog analize koja je pokazala da u vodi postoji znatno povećana koncentracija ugljikovodika, rekla je Mirela Šmital, prenosi N1.

- U prijavama se ta viša količina ugljikovodika u vodi povezuje s događajem od 28. ožujka, kad je prilikom ispitivanja produktovoda istekla nepoznata količina nafte. Postupajući po prijavama naložili smo policiji izvide kako bi se moglo odlučiti o kaznenim prijavama. Postupanje tijekom izvida je tajno, no ako postoji interes javnosti, što je ovdje evidentno, reći ćemo onoliko koliko možemo da se ne ugroze izvidi, rekla je Šmital.

- Po nalogu DORH-a poduzimamo sve potrebne radnje. Prikupljanje obavijesti, izvješća inspekcija, izvješća o analizi vode i druge mjere i radnje koje mogu pridonijeti utvrđivanju onečišćenja tla i vode', rekao je Valić te dodao da je to vrlo složeno kriminalističko istraživanje.

- Kad sve pribavimo i utvrdimo, bit ćete izvješćeni. Po nalogu inspektorice zaštite okoliša tvrtka koja je onečistila tlo dužna je sanirati teren. Uz sanaciju je nastavljeno i kriminalističko istraživanje. Policijski dužnosnik je danas zatražio da se udalje sve osobe koje su tamo neovlašteno bile', rekao je Valić te dodao da se tamo svaki dan obavlja kriminalističko istraživanje.

Na pitanje kada bi izvidi mogli završiti, kazao je da 'bi sigurno voljeli da što prije završe'. Istaknuo je da surađuju sa svim službama u MUP-u. Na pitanje je li bilo bilo kojeg drugog ekološkog incidenta u posljednjih mjesec dana, Valić je rekao da 'misli da nije bilo prijavljeno'.

Na pitanje koje kazne su predviđene za kaznena djela za koje su prijavljeni, Šmital je kazala da su za najteža djela predviđene zatvorske kazne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VODA, SLAVONSKI BROD, POLICIJA, PRIJAVA