Zagreb

ZAGREB: Premijera predstave Junaci Pavlove ulice u izvedbi Učilišta ZKM-a

Piše: PolitikaPlus

Premijera predstave Junaci Pavlove ulice, koju je po istoimenu romanu Ferenca Molnára režirala Lea Anastazija Fleger, a izvode ju polaznici Učilišta, bit će u petak, 6. travnja i nedjelju 8. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

„Predstava nastala prema dječjem pustolovnom romanu Ferenca Molnára Junaci Pavlove ulice u potpunosti preuzima ideju dječjeg svijeta u malom te na scenu kao izvođače postavlja isključivo polaznike Učilišta. Likovi profesora, roditelja i svih ostalih odraslih figura reduciraju se i scenom zavladaju dvije skupine dječaka kojima nedostaje prostor za igru. Tematiziraju se problemi odrastanja u svakodnevici zbijenoj među visokim zgradama koje ne ostavljaju mnogo od sanjiva prostranstva potrebnog svakom djetetu, u kojem igri nikad ne bi došao kraj. Utočište, koje je moglo postati svime što žele, dječaci Pavlove ulice oformili su na gradilištu u najmu jedne pilane. U labirintu građevinskog materijala otkrivaju se utvrde, teren za loptanje (i to s dvama golovima!) i dječja zajednica u kojoj vrijede isključivo pravila koje je sama postavila. Nevinost i naivnost dječjeg svijeta protkana je čvrstom hijerarhijom unutar koje su organizirani poput prave male vojske, u kojoj svaki član ima svoj čin i spram njega pripadajuće odgovornosti i zadatke. Očekivano se razotkriva i nepravednost hijerarhije, jer se netko nezasluženo mora naći na dnu. Potreba za obranom njihova svijeta slobode javit će se u trenutku zapljene, kad im stariji i osjetno snažniji dječaci otmu sve do posljednje pikule. Početak rivalstva vrhunac doseže krađom zastave koja simbolizira njihovo neraskidivo zajedništvo. Krađe su samo najava želje suparničke strane za zauzimanjem njihova teritorija. Sukobi suparničkih strana kulminiraju objavom rata koji će pokazati kako su daleko od suparnika – oni su jednostavno dječaci koji se igraju na različitim stranama i koji jednako žele i jednako imaju pravo na prostor u kojem bi neometano mogli odrastati. Napucavati loptu. Ili recitirati poeziju. U ratu obje strane shvaćaju nepravednost vlastitih postupaka, a oni koji su glasili za najslabije i obnašali najniži čin pokazuju se pravim junacima. Naposljetku, njihov dječji svijet nadvladat će događaji izvan njihove kontrole i bit će prisiljeni ući u svijet odraslih kojem su tako dugo uspijevali odoljeti. I u kojem vrijede sasvim druga pravila od onih na koja su naviknuli“,  zapisala je o predstavi dramaturginja Nikolina Rafaj.

U predstavi glume:  Antun Antolović/ Toma Serdarević;  Branimir Bobinac/ Luka Vlastelica; Matija Tin Klarin/ Dominik Rački; Borna Guzanić/ Jona Vrček; Karlo Gagulić/ Jackson Matthew McConnell; Omer Hasanbegović/ Jan Rešetnik; Sven Babić/ Marko Kajić; Lav Novosel/ Timon Špalj;  Luka Bakonji/ Valent Majta; Luka Miškić Domislić/ Fran Pavić te Mark Fejer/ Antonio GiljaKolnay: Leon Kesak / Carlos Riko Bellante / Jean Beneta

Asistentica redateljice i i dramska pedagoginja je Grozdana Lajić Horvat;  scenografkinja: Marta Crnobrnja, kostimografkinja: Marta Žegura;  skladatelj:  Milorad Stranić;  oblikovateljica scenskog pokreta: Nikolina Medak te oblikovatelj svjetla: Alen Marin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSTAVA, ZKM, JUNACI PAVLOVE ULICE