Svijet

U napetoj situaciji zbog granice : Meksički predsjednik pružio otpor Trumpu i pozvao Meksikance na nacionalni ponos

Piše: PolitikaPlus/Hina

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto pružio je otpor američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u četvrtak i pozvao Meksikance na nacionalni ponos u napetoj situaciji zbog granice između dviju zemalja.

Odgovarajući na planove američkog predsjednika o slanju tisuća pripadnika Nacionalne garde na granicu, Pena Nieto pozvao je Trumpa da svoje nezadovoljstvo problemima domaće politike usmjeri na američki Kongres a ne na Meksiko.

"Ako Vaše nedavne izjave proizlaze iz nezadovoljstva zbog pitanja domaće politike (...) obratite se njima, ne Meksikancima. Nećemo dopustiti da negativna retorika  određuje naše postupke", poručio je Pena Nieto putem Twittera.

Trump je tijekom predsjedničke kampanje obećao izgraditi granični zid i tvrdi da njegovu izgradnju mora platiti Meksiko.

Kongres je dosad za izgradnju zida odredio samo ograničena sredstva. Procjenjuje se da bi izgradnja zida stajala 25 milijardi američkih dolara.

Trump je u četvrtak rekao da želi poslati između 2000 i 4000 pripadnika Nacionalne garde na granicu s Meksikom.

Predsjednik Trump je naredio "raspoređivanje Nacionalne garde na jugozapadnoj granici kako bi pomogla graničarskim službama", rekla je ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen.

"Postoji stvarna prijetnja", rekla je Kirstjen Nielsen u objašnjenju te odluke i istaknula "neprihvatljive razine trgovine droge, opasne bande i ilegalnu imigraciju na našoj južnoj granici". "Vrijeme je za djelovanje", dodala je.

Pena Nieto rekao je da planirano slanje Nacionalne garde na granicu narušava dobro susjedstvo između dviju zemalja. "To je intenzivan i dinamičan odnos, koji prirodno također predstavlja izazove, no ti izazovi nikada biti opravdanje za prijeteće ponašanje niti za nepoštivanje između naših zemalja", napisao je meksički predsjednik na Twitteru. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Enrique Pena, MEKSIKO, SAD, DINALD TRUMP