Hrvatska

SPLIT: SDP prikuplja potpise kako bi se Splićanima omogućilo izjašnjavanje o gradnji crkve

Piše: PolitikaPlus/Hina

Splitski SDP u petak je najavio akciju prikupljanja potpisa kojom žele da Vijeće Gradskog kotara Split 3 omogući izjašnjavanje građana tog kotara o prijedlogu izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana (DPU) na potezu sjeveroistočno od raskrižja ulica Bruna Bušića i Poljičke ceste, gdje bi se u budućnosti trebala graditi nova crkva.

SDP-ovci traže da se sazove zbor građana koji bi se tajnim glasanjem u trajanju od 12 sati izjasnili o tom prijedlogu, a potpisi će se prikupljati tijekom sljedećih dana na platou ispred Robne kuće Prima 3 od 9 do 14 sati i popodne od 16 do 20 sati. Nakon što prikupe potpise, najavljuju, Vijeću Gradskog kotara Split 3 iznijet će zahtjev za zbor građana.

Predsjednik gradske organizacije SDP-a Goran Kotur je na konferenciji za medije rekao kako traže da se prijedlog izmjena i dopuna DPU-a povuče, kao i da se sadašnji DPU stavi van snage,  novi prijedlog donese nakon donošenja Generalnog urbanističkog plana (GUP).

 "U procesu donošenja novog GUP-a trebalo bi sagledati širu prostornu sliku te sveobuhvatno sagledati prostor najmanje Splita 3, a po mogućnosti i obuhvat cijelog projekta Split 3, ali i cijelog grada Splita. Tražimo da Vijeće Gradskog kotara Split 3 sazove zbor građana. Naš stav je da se treba povećati broj parkirnih mjesta, ali i zelenilo, te da na sadašnjem mjestu ostane tržnica. O svemu tome zadnju riječ trebaju reći građani", poručio je Kotur.

 Naglasio je kako ovo nije pitanje jesu li za crkvu ili ne, već jesu li za red i planirani razvoj, ili pak za devastaciju prostora. Dodao je kako je došlo vrijeme da se višegodišnjoj devastaciji stane na kraj, te da se Split 3 vrati na razvojne staze koje je imao prije 50 godina kada je planiran.

 Na temu gradnje crkve na Splitu 3 krajem siječnja u tom je gradskom kotaru održan zbor građana na kojem su protivnici gradnje tražili referendum o gradnji crkve, dok su vjernici poručili da im ne treba referendum, nego crkva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRKVA, GRADNJA, SPLIT, SDP